Kako se proširila korona u Crnoj Gori: “Posledice ćemo videti za četiri, pet dana…”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – U Crnoj Gori je danas registrovano još 188 osoba zaraženih koronavirusom i jedan smrtni slučaj, a iz Instituta za javno zdravlje su upozorili da se posledice masovnih okupljanja mogu očekivati za četiri do pet dana.

Laboratorije Instituta za javno zdravlje su od poslednjeg preseka završile PCR analizu 618 uzoraka na novi koronavirus.

Od poslednjeg preseka od kovida-19 preminula je jedna osoba iz Podgorice rođena 1950. godine koja je lečena u Kliničkom centru Crne Gore.

Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih sa infekcijom koronavirusa od početka juna je 112, a od početka godine 121.

U Crnoj Gori je trenutno 2.190 osoba zaraženo koronavirusom.

Direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković je na današnjoj konferenciji za novinare kazao da je 171 pacijent hospitalizovan u bolnicama u Crnoj Gori.

Dodao je da je trenutno obezbeđeno 546 kreveta za pacijente sa kovidom-19, s tim što u slučaju potrebe može da ide dvostruko i trostruko.

Kazao je da u Crnoj Gori ima preko 300 respiratora i pozvao građane da poštuju mere.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić rekao je da svaka država ima apsolutno pravo da donosi mere koje smatra neophodnim kako bi zaštitila građane, te da ima razumevanje na najavu pooštravanja mera koje je najavila Srbija za njene građane koji se vraćaju iz Crne Gore.

On je rekao da je u Crnoj Gori epidemiološka situacija najnepovoljnija u Beranama.

“Sa stopom koja je preko četiri puta veća nego nacionalni prosek”, rekao je Begić.

On je rekao da ima oko 1.300 uzoraka koji čekaju PCR analizu u laboratorijama Instituta.

“Sve one osobe koje čekaju rezultat testa treba da ostanu u svojim domovima dok rezultat ne pristigne, a u ovom trenutku čekanje na dobijanje rezultata je tri dana”, rekao je Begić.

Što se tiče nekih restriktivnih mera, Begić je kazao da svaka država procenjuje kada je pravi momenat za donošenje restriktivnih mera na osnovu onog što se dešava na terenu.

“Postoje neke dobre stvari koje su vidljive na terenu, a to je da masovnih okupljanja više nema. Ali isto tako postoji dosta loših stvari, a to je da pridržavanje mera u najvećem broju ne postoji”, rekao je Begić.

U Crnoj Gori je obavezno nošenje maski na otvorenom i u zatvorenom prostoru, zabranjena su javna okupljana, a dozvoljeno je da u zatvorenom bude 20, na otvorenom 50 ljudi.

Za političke partije su uoči izbora donete blaže mere, 50 u zatvorenom i 100 ljudi na otvorenom.

Uoči i nakon izbora održanih 30. avgusta, međutim, na nekoliko skupova prisustvovalo je po više hiljada ljudi. Mnogi nisu nosili maske niti držali socijalnu distancu.

Begić je kazao da se direktne posledice masovnih okupljanja mogu očekivati u narednih četiri do pet dana.

“Kada taj period istekne do početka školske godine imamo deset dana gde svi kao društvo moramo jasno i glasno deci obezbediti bezbedne uslove za odlazak u školu”, kazao je Begić i dodao da su deca apsolutni prioritet.