Kako se Peđa Mijatović oprostio od Maradone: “Bilo je onih koji ga nisu voleli, ali nisu proveli sa njim makar pet minuta”

0
David Cherepuschak / Alamy / Alamy / Profimedia

Legendarni fudbaler i jedan od najboljih napadača reprezentacije Jugoslavije Predrag Mijatović govorio je za Sport klub o svom sećanju na Dijega Armanda Maradonu i šta je Argentinac značio za fudbal.

“Gledao sam i upoznao brojne velike fudbalere, s nekima od njih se družio, ali niko nije bio kao Maradona. Pritom, cenim i poštujem mišljenje svakog zaljubljenika u fudbal, ali za mene nema dileme: Dijego je najveći svih vremena”, rekao je Mijatović.

Kako je rekao, poslednjih godina je često bio u kontaktu sa Maradonom, bilo da su se sreli uživo ili razgovarali telefonom, a svaki razgovor sa njim za njega je bio “praznik”.

Često ste bili na vezi sa Maradonom?

“Njegova harizma, moć, dobrota, spontanost da kad u blizini oseti prijatelja…Nešto neverovatno”, istakao je Mijatović.

“Da, bio je najbolji fudbaler na planeti, ali, bio je i fantastičan čovek, svestan svih svojih vrlina i mana, grešaka, spreman da uteši, pomogne kad je teško, da uvek bude tu za pravog prijatelja, da iz svog bogatog, prebogatog iskustva izvuče reči koje su najpogodnije u datom trenutku, reči ohrabrenja, podrške…Takav se više ne rađa”, dodao je Mijatović.

On je rekao da je za njega bila privilegija poznavati ga, biti njegov prijatelj.

“Još uvek ne mogu da verujem da je otišao. A, bilo je onih koji su ga drugačije doživljavali, samo zbog toga što ga nisu upoznali, a, da su ga sreli, proveli zajedno samo pet minuta, shvatili bi, čak i u tom kratkom periodu, kakav je čovek bio s njima, na stranu, ponoviću, Maradonine nenadmašne igračke sposobnosti”, rekao je Mijatović.

“Apsolutno najbolji. Dijego Armando Maradona. Lik nad likovima. Legenda nad legendama, neko ko je pojavom obasjavao okolinu dajući joj snagu, veru, ljubav, osmeh. Maradona. Božanstvo”, zaključio je Mijatović.

On je ponovio da se “ne zna da li je Maradona bio bolji kao igrač ili kao čovek”.

“Neponovljivi Dijego. Prijatelj svojih prijatelja, koji je u životu dobio mnogo bitaka, ne i, nažalost, onu od srede, najvažniju. Neka mu je laka zemlja, Bog da mu dušu prosti“, rekao je Predrag Mijatović.