Kako sam shvatio sve o Petom oktobru: “Došao je narogušen posle sastanka kod Pavkovića, sa pričom o unutrašnjem i spoljnjem neprijatelju…” – Životni intervju Zdravka Ponoša u Nedeljniku

1
Fotografija: Igor Pavićević

Zdravko Ponoš u velikom životnom intervjuu za novi broj Nedeljnika govorio je o svojoj vojnoj, diplomatskoj i političkoj karijeri, o tome gde je vojska pogrešila u ratu u bivšoj SFRJ, o bombardovanju i svojoj ulozi tokom NATO bombardovanja, o tome kako je izgledao 5. oktobar, o Kosovu, Vučiću, opoziciji, ali i o “dnevnoj politici” i eventualnoj kandidturi za predsednika.

O Petom oktobru je ispričao:

Kako se približavao taj dan, neke stvari su postale jasnije. A neke su se razjasnile baš 5. oktobra. Mi smo taj dan proveli na poslu, u terenskoj uniformi. Ceo Generalštab je bio na poslu. Tadašnji šef iz moje uprave je posle jutarnjeg sastanka kod Pavkovića došao prilično narogušen sa moralističkom pričom o unutrašnjem i spoljnjem neprijatelju. To je tako intonirano da sam imao razloga za zabrinutost. Preneo je da je država ugrožena od unutrašnjeg neprijatelja, potpomognutog stranim. Rekao je da i u našoj upravi ima onih koji su naklonjeni tom unutrašnjem neprijatelju. Dobro smo se međusobno poznavali. Znali smo kakva su čija politička uverenja. To je bilo propraćeno nekim opservacijama o Srbima van Srbije. Nije bilo teško da se prepoznam. Računao sam u tom trenutku da se neću dobro provesti, ako se sve završi uz mešanje vojske.

Po podne su stvari oko Skupštine krenule poznatim tokom. Šef se uveče vratio sa novog sastanka kod Pavkovića, okupio nas je, čini mi se i sam nešto opušteniji. Rekao mi je: „Ti bi mogao da častiš, ovi tvoji su pobedili.“ I ja ustanem, on me pita – gde ćeš, a ja kažem: „Odoh po pivo.“ Kaže: „Jesi lud, gde ćeš u uniformi?“ A ja: „Pa moji su na ulicama, nemam razloga da se plašim.“ Dan se završio u opuštenoj atmosferi, sasvim drugačije nego što je jutro nagoveštavalo.

Ali posle 5. oktobra se ništa nije dešavalo. Pavković ostaje tu, sad se ne slika šest puta dnevno, ali je tu. Sećam se da sam se posle godinu ili dve zadesio u Skupštini na nekom skupu i tada sam video prvi put Borisa Tadića koji je bio šef parlamentarnog odbora za odbranu i bezbednost. I ja mu priđem i pitam ga: Izvinite, a kada će nova vlast da se pozabavi vojskom?

Ceo intervju je objavljen u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 9. decembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju primerak Njujork tajmsa na srpskom jeziku

1 KOMENTAR

  1. Strašno! Znači Pavkoviću je bilo jasno ko si i nije ništa učinio, pa te danas gubernatori Srbije postavljaju za precednika.

Comments are closed.