Nema boljeg mirisa u kući od sveže pečenog domaćeg hleba! Ovaj recept je jednostavan, ne zahteva posebne veštine, a rezultat je mekan i mirisan hleb sa hrskavom koricom. Savršen je za doručak, sendviče ili uz omiljena jela.

Lista sastojaka

500 g pšeničnog brašna (tip 400 ili 500)
300 ml tople vode
1 kesica suvog kvasca (7 g) ili 25 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
1,5 kašičica soli
2 kašike maslinovog ulja (ili suncokretovog)

Detaljna priprema recepta

Aktivacija kvasca

U manju činiju sipati toplu vodu, dodati šećer i kvasac. Ostaviti 5-10 minuta dok se kvasac ne zapeni.

Priprema testa

U veliku činiju prosejati brašno i dodati so. Napraviti udubljenje u sredini i sipati aktivirani kvasac i maslinovo ulje.

Mešati kašikom dok se sastojci ne sjedine, zatim preći na ručno mešenje testa.

Mešenje i narastanje testa

Testo mesiti 10 minuta dok ne postane glatko i elastično.
Pokriti ga čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu oko 60 minuta, dok ne udvostruči volumen.

Oblikovanje i drugo narastanje

Kada testo naraste, lagano ga premesiti i oblikovati veknu ili staviti u pleh za hleb. Pokriti krpom i ostaviti još 20-30 minuta da ponovo naraste.

Pečenje

Rernu zagrejati na 220°C. Hleb peći 30-35 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju i ne zazvuči šuplje kada se kucne po kori.

Hlađenje i serviranje

Pečeni hleb izvaditi iz rerne i staviti na rešetku da se potpuno ohladi pre sečenja.

Saveti i preporuke

Za hrskaviju koricu, ubacite posudu s vodom u rernu prilikom pečenja.

Ako koristite svež kvasac, rastopite ga u vodi sa šećerom i ostavite da se aktivira pre dodavanja u brašno.

Hleb možete praviti i sa mešavinom raženog i pšeničnog brašna za bogatiji ukus.

Izvor: https://domacirecepti.rs/recept/domaci-hleb/

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.