Kako nam se desila Nevolja: Tačno 18 derbija “kriminalne” i “navijačke” karijere Veljka Belivuka

1

Tačno 18 derbija Partizana i Crvene zvezde tokom sedam godina, trajala je navijačka i kriminalna karijera Velje Nevolje. Posle 145. derbija, 2. novembra 2013, država je rešila da stane na put huliganima, pa je u inovativnom pristupu “preuzela” južnu tribinu, da bi posle 163. derbija, 18. oktobra 2020, predsednik Srbije rešio da “objavi rat mafiji” koji, za sada, podrazumeva samo borbu protiv kriminalno-huliganske grupe “Principi”.

Ali, krenimo redom. Fudbalski 145. derbi odigran je u subotu 2. novembra 2013. godine. Rezultat i igru na tom derbiju niko i ne pamti (guglanjem se tek sazna da je bilo 1:0 za Zvezdu), ali taj derbi obeležili su krvavi incidenti između dve zavađene navijačke frakcije na Partizanovoj južnoj tribini – „Zabranjenih“ i „Alkatraza“. Na južnoj tribini, „grobari“ su tako međusobno razmenjivali baklje i petarde, a umirila ih je policija. Utakmica je u drugom poluvremenu prekinuta na 10 minuta. „Zabranjeni“ su s istočne tribine bacali baklje početkom drugog poluvremena, a oni sa juga su zapalili stolice i navijačke rekvizite, tako da je u trenutku prekida gorelo na sve strane.

Incident se nekako smirio, javnost je burno reagovala, huliganski ispadi su već svima došli preko glave. Slučajnost ili ne, dan nakon tog beogradskog derbija, na severu Kosova desili su se slični incidenti: i dalje “nepoznati” huligani prekinuli su glasanje na većini biračkih mesta u Severnoj Mitrovici gde su glavni protivkandidati bili Oliver Ivanović i nosilac Srpske liste Krstomir Pantić. Mnogi su mislili da je prekid tog dana bio posledica činjenice da su se na severu Kosova prvi put održavali izbori za gradonačelnike po kosovskim zakonima, ali danas mnogi uveravaju da su huligani (za koje mnogi tvrde da su iz Beograda i da su viđeni na navijačkim tribinama kasnije, a da su ih angažovale osobe koje danas pretežno zarađuju na državnim privilegijama) rasturili kutije baš na onim biračkim mestima gde je Ivanović imao apsolutnu podršku.

Veliku priču “Rokaj, snimaj” o kriminalnoj grupi Veljka Belivuka koja je nedavno uhapšena i oko koje je počeo da se odmotava političko, navijačko i kriminalno klupko, pročitajte u novom broju Nedeljnika koji je na svim kioscima od četvrtka, 11. februara.

1 KOMENTAR

  1. Po svemu sudeci,Nevolja i njegovi umobolnici su pretili i Zvezdinim igracima pa i ne cudi sto je partizan dobijao te utakmice,na ogromno iznenadjenje skoro svih koji poznaju fudbal,jer je Zvezda unazad 5-6 godina znatno kvalitetnija a gubila.Sad,kada su krimosi u apsani,nema sumnje da ce kvalitet doci do izrazaja i Zvezda demolirati partizana.

Comments are closed.