Kako nam je intervju Bake Sliškovića pokazao da su Sarajevo i Beograd nikad dalji: Tekst Muharema Bazdulja u novom Nedeljniku

0
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Prošlog petka, prvog ovogodišnjeg junskog petka, sarajevskim javnim prostorom koji se sastoji od nekoliko internet portala i nekoliko desetina profila na društvenim mrežama takozvanih influensera počeli su se širiti citati iz sjajnog intervjua koji je Blaž Slišković dao “Nedeljniku”. Nisu ti citati bili poziv na čitanje vrhunskog žurnalističkog štiva. Bili su tek povod za ko zna koji po redu linč koji se iz miljačanske kotline pokreće na bilo koga zavičajno vezanog za Bosnu i Hercegovinu, a ko kaže bilo šta što se ne uklapa u oficijelnu naraciju bošnjačkog nacionalnog bukvara.

Varirajući skoro banalnu humanističku misao da je ljudski život vredniji od svakog kulturno-istorijskog spomenika pa i famoznog Starog mosta, Slišković je uspeo da zavredi optužbu za islamofobiju?! Čak i ona tipična lokalpatriotska nadgornjavanja između susednih zavičaja, kao kad Slišković kaže da je mostarska klima toplija i sunčanija od sarajevske, naišla su na moralističku osudu. Nije ostalo neprimećeno ni da je intervju objavljen baš u “mrskom” Beogradu.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 9. juna

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju ekskluzivni dodatak “How To Spend It”

Naslovna strana ekskluzivnog dodatka How To Spend It