“Kako je živeo, voleo i plakao Nebojša Glogovac…”

3
Foto Nedeljnik

Zašto je odbio Anđelinu Džoli, a prihvatio da bude Draža Mihailović, šta mu je značila “Crvena Zvezda” i koje su ga strasti, pored motora, tavli i kuvanja, još opsedale…

Na poslednjoj tribini “Beograd za početnike” u ovoj godini u “Galeriji 73”, čućemo šta su o najvoljenijem srpskom glumcu ispričali novinaru i piscu Aleksandru Đuričiću Glogovčevi prijatelji i kolege: Vojin Ćetković, Nataša Ninković, Anica Dobra, Žarko Laušević, Rade Šerbedžija, Nikola Đuričko, Vida Ognjenović, Nikola Pejaković, Paolo Mađeli, Jagoš Marković, Aleksandar Popovski, ali i žene s kojima se voleo, kumovi, prijatelji, ljudi koji su bili sa njim kada nije bio na sceni, kada se saplitao o sopstveni talenat i kada mu je trebalo snage da se popne na glumački tron. S kojeg nikada nije sišao.

Svedočenja najbližih otkrivaju nepoznate detalje iz života velikana: kako je kao momak radio u prodavnici muzičkih uređaja, šta mu se sve dešavalo dok je stopirao od Pančeva do Beograda, zašto mu se na prijemnom ispitu na Akademiji dramskih umetnosti tresla noga i kako su sve velike uloge i najveći reditelji posle toga tražili i jurili baš njega. Sve to je sakupio u svojoj knjizi “Glogi” Aleksandar Đuričić.

Čućemo prvi put objavljene pesme koje je Glogovac pisao za svoju dušu. U najlepšem maniru sudaraju se ispovesti mladih glumaca koji su ga doživljavali kao ćaleta i bardova jugoslovenske scene koji nikada ne mogu da zaborave trenutke provedene sa njim, i na sceni i u kafani. Sudar generacija, koje je samo Glogi umeo da objedini. O inspiraciji i radovanju svakodnevnim trenucima, ali i o momentima kada mu je život dodelio ulogu da se suoči sa smrću, piše Đuričić i pripoveda na tribini “Glogi: Kako je živeo, voleo i plakao Nebojša Glogovac…” posvećenoj neprežaljenom srpskom glumcu.

Ulaz je slobodan, uz poštovanje svih epidemioloških mera.

TRIBINA “BEOGRAD ZA POČETNIKE”

GLOGI

Kako je živeo, voleo i plakao Nebojša Glogovac…

Gost: Aleksandar Đuričić, novinar i pisac knjige „Glogi“

Moderatorka i autorka tribine: Smiljana Popov, novinarka, autorka naučno-popularnog serijala “Beograd za početnike”

Petak, 24.12.2021. u 18.30h. Galerija 73, Požeška 83a, Banovo Brdo

3 KOMENTARA

  1. Secam se jos njegovih poslednjih meseci, kako je prolazio setajuci sa cerkicom kroz Strahinjica Bana ispred lokala gde sam radio, gde je i on cesto svracao. Bio je jak, i bio je jedna gromada od coveka. Dolazio je kod nas, i znala se porudzbina unapred, desetka na kajmaku i Stela za poneti. I secam se dana kad sam dolazio na posao, i penjuci se uz Kneginje Ljubice vidim gomilu kamera i novinara koji su se okupili ispred njegove zgrade. Ulazim u lokal, muzika za dan zalosti… Ispred njegov motor sa hiljadu sveca, i zvezdinom zastavom na kojoj pise “i na nebu tom”. Secacu se tog dana celog zivota.

Comments are closed.