Kako je Zelenski sačuvao živu glavu, prvi dan nove crnogorske vlade, električni automobil iz Kragujevca: O čemu ćete danas pričati

0
BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Dobro jutro i srećan pretpraznični petak svima koji slave. Ako danas izlazite ranije s posla, ili planirate da u narednih nekoliko dana napunite baterije, učinite to uz novi Nedeljnik: naš veliki praznični dvobroj i dalje je na kioscima.

Ovo je pregled najvažnijh vesti dana.

MARFIJEV ZAKON – Američki senator Kris Marfi, koji je četiri dana proveo na Balkanu u sklopu američke delegacije, napisao je – sada već tradicionalno – tekst za “Medium” o tom putešestviju.

ZELENSKI – Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski opisao je u velikom intervjuu za Tajm magazin kako su ruske trupe u prvim satima agresije umalo uspele da ga uhvate i(li) eliminišu – i to dva puta.

RAT – Najmanje desetoro ljudi povređeno je u napadu krstarećim raketama na Kijev, u kojem se i dalje nalazi generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš. Tako je počeo 65. dan ruske agresije na Ukrajinu.


CRNA GORA – Konstitutivna sednica 43. Vlade biće prenošena uživo na Jutjubu, saopšteno je iz kabineta premijera Dritana Abazovića.

PIJAČARI – Predstavnici pijačnih prodavaca i predsednik Srbije Aleksandar Vučić postigli su na jučerašnjem sastanku dogovor da fiskalne kase neće biti uvedene na pijacama od 1. maja, kako je bilo planirano. Stručna javnost, piše list Danas, smatra to lošim potezom suprotstavljenim neophodnom procesu fiskalizacije.

SANKCIJE – Ukrajina očekuje da Srbija uvede sankcije Rusiji, izjavio je u četvrtak zamenik ukrajinskog ambasadora u Beogradu Marko Martinjuk. “Srbija je jasno odlučila da je na evropskom putu pa tako očekujemo da nam kao sve evropske zemlje pruži podršku, i kroz sankcije”, rekao je Martinjuk.

VLADA – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak u Beogradu da će konsultacije o novoj vladi početi u drugoj polovini maja ili početkom juna. Vučić je rekao da “postoje različita tumačenja” kada može da započne konsultacije i da sada to pravnici tumače.

STELANTIS – Predstavnici kompanije Stelantis i vlade Srbije potpisali su u četvrtak u Beogradu ugovor o finansiranju proizvodnje električnih automobila u fabrici u Kragujevcu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle potpisivanja ugovora da time počinje nova era u investicijama u Srbiji. On je kazao da će priprema proizvodnje novog modela automobila trajati do kraja 2023. godine, da bi proizvodnja u Kragujevcu počela u trećem kvartalu 2024.

ZAPOSLENI – U Srbiji je u prvom kvartalu ove godine bilo ukupno 2.284.286 zaposlenih, što je 1,6 odsto, odnosno 36.086 zaposlenih više nego u isto vreme prošle godine, objavio je Republički zavod za statistiku.

DEKLARACIJA – Srbija je u četrvrtak podržala Deklaraciju o budućnosti interneta predstavljenu na skupu u Beloj kući, saopštila je Kancelarija vlade Srbije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.