Kako je uhapšen britanski ambasador u Iranu: “Nisam učestvovao ni u kakvim demonstracijama…”

0
Profimedia

Britanski ambasador u Iranu Rob Maker, koji je prema navodima Londona nakratko bio uhapšen u Teheranu, negirao je danas da je učestvovao u bilo kakvim demonstracijama protiv vlasti kako su ranije preneli neki iranski mediji.

“Mogu da potvrdim da nisam učestvovao ni u kakvim demonstracijama”, napisao je Maker na svom Tviter nalogu.

On je napisao da je otišao na dogadjaj najavljen kao bdenje za žtrve tragedije srušenog ukrajinskog aviona, i da je normalna želja da se oda pošta žrtvama, tim pre što su neke od žrtava bili Britanci.

Kako je dodao u poruci, napisanoj na engleskom i na persijskom, napustio je to mesto posle pet minuta kada su neki počeli da uzvikuju slogane protiv vlasti.

Ukrajinski avion srušio se u sredu ubrzo posle poletanja iz Teherana. U nesreći je stradalo 176 ljudi. Iranski predsednik Hasan Rohani priznao je juče, posle tri dana negiranja, da je ukrajinski avion srušen greškom, iranskom protivavionskom raketom.

Britanski minstar spoljnih poslova Dominik Rab javio je sinoć da je ambasador Maker uhapšen. Rab je napisao da hapšenje britanskog ambasadora u Teheranu “bez osnova i objašnjenja” predstavlja flagrantno kršenje medjunarodnog prava.

Prema listu Dejli mejl ambasador je uhapšen zbog toga što je navodno podstakao demonstrante u Teheranu da izraze bes prema vlastima posle katastrofe u kojoj su brojne žrtve bili Iranci. On je pušten oko sat kasnije, prema istom izvoru.

Do sada iranske vlasti nisu dale nikakvu izjavu o tom incidentu.

Noćas je iranska agencija Tasnim, bliska ultrakonzervativnim snagama, javila da je ambasdador držan u pritvoru nekoliko sati. Prema agenciji on je ispitivan za umešanost u “sumnjiva dela” tokom skupa ispred univerziteta Amir Kabir u Teheranu.

Iranska policija je sinoć rasturila okupljene studente koji su uzvikivali “destruktivne” i “radikalne” slogane prilikom skupa u sećanje na žrtve udesa aviona, prenela je iranska agencija Fars. 

Novinari agencije Frans pres koji su izveštavali sa komemoracije, javili su da se skup pretvorio u iskazivanje besa. Okupljeni su osudjivali “lažove” i tražili da se kazne odgovorni za tragediju, koju, su prema demonstrantima pokušali da sakriju.

(Beta)