Iz štampe je ovih dana izašla knjiga „Pod pritiskom“, bivšeg sudije i predsednika Specijalnog suda Vladimira Vučinića, u izdanju „Lagune“. Vučinić je javnosti veoma poznat, i to kao sudija koji je vodio neke od pravno najinteresantnijih slučajeva u srpskoj pravosudnoj praksi.

Nikad nije bežao od „vrućih krompira“. Sudio je u najobimnijem predmetu srpskih sudova – procesu takozvanoj „drumskoj mafiji“, presuđivao je Sretenu Jociću zvanom Joca Amsterdam kada je bio optužen za ubistvo zagrebačkog novinara Ive Pukanića, vodio je proces, ali nije presudio, za pobunu Jedinice za specijalne operacije (JSO). Kao mlad je prisustvovao bekstvu Kristijana Golubovića iz suda, postupao je u interesantnim predmetima kao što je tužba generala Aleksandra Trifunovića koga su pre toga osudili i u Srbiji i u Hrvatskoj jer je spasao 280 mladih vojnika. Cenio je dokaze i u slučaju „Bodrum“, par procesa protiv Čedomira Jovanovića… Na prvom procesu, osudio je Darka Šarića zbog šverca kokaina na 20 godina zatvora.

A najpoznatiji slučaj zbog kojeg danas više nije sudija već advokat, bio je proces Miroslavu Miškoviću. Kada je doneo odluku da Miškoviću tokom procesa vrati pasoš, susreo se sa jakim pritiscima. Smenjen je sa mesta predsednika Specijalnog suda. Ispostavilo se da sudija koji stoji iza svoje odluke, ma koliko ona ne odgovarala političkom establišmentu, nije potreban srpskom pravosuđu.

Uz dozvolu izdavača i autora, novi Nedeljnik prenosi neke od najzanimljivijih delova nove knjige.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 4. novembra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.