Dve godine nakon što je vlada odlučila da odustane od projekta iskopavanja litijuma u Zapadnoj Srbiji, priča Fajnenšl tajmsa ponovo je aferu Rio Tinto stavila u prvi plan.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za taj list da veruje da će „nove garancije“ kompanije Rio Tinto i Evropske unije zadovoljiti neophodne ekološke standarde i da očekuje da će se u toku narednog meseca održati zvanično predstavljanje projekta.

„Ako sve ispunimo, rudnik bi mogao biti otvoren 2028. godine“, rekao je Vučić, i dodao da je projektovano da proizvodi 58.000 tona litijuma godišnje što je dovoljno za 17 odsto proizvodnje električnih vozila u Evropi.

Iz kompanije Rio Tinto, nekoliko dana kasnije, izjavili su da objavljivanje radnih nacrta studije o proceni uticaja na životnu sredinu, otvaranjem rudnika litijuma kod Loznice, ne predstavlja početak zvaničnog procesa javnog uvida u studije koji nalaže zakonodavstvo Srbije. Odluka o mogućem nastavku realizacije projekta „Jadar“ je, kako su naveli u toj kompanji, na nadležnim organima Srbije.

Ova vest izazvala je oštre reakcije sa svih strana.

Direktor kampanje Kreni-Promeni Savo Manojlović, bio je među organizatorima i jedna od najistakutijih ličnosti protesta i blokada pre dve godine, nakon kojih je projekat „Jadar“ bio obustavljen.

On je ovom prilikom izjavio je da je litijum koji obećava predsednik Srbije Aleksandar Vučić, cena koju plaća kako bi međunarodna zajednica žmurila na krađu izbora.

„Vizija Srbije nije rudarska kolonija iz koje odlazi 10.000 mladih i obrazovanih godišnje, već dostojanstvena zemlja u koju se mladi vraćaju. Bez obzira na političke i ideološke razlike svi moraju stati uz narod koji hoće da rasele sa njihove zemlje i uz naučnike koji činjenicama brane Srbiju. Srbija nije na prodaju“, naveo je Manojlović.

Udruženje „Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ saopštilo je danas se protivi otvaranju bilo kakvog dijaloga sa kompanijom Rio Sava eksplorejšn o njenoj studiji o živtnoj sredini u vezi sa eksploatacijom litijuma u Srbiji, odnosno o projektu Jadar.

Ekološki ustanak najavio je da će pozvati sve opozicione stranke, ekološke organizacije, političke pokrete, aktiviste, profesore i javne ličnosti koje su protiv iskopavanja litijuma u zajednički „front za odbranu Srbije, građana Srbije – vode, vazduha i zemlje“.

Na taj poziv odazvao se predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović koji je rekao da nema nikakav problem sa pozivom Ekološkog ustanka za formiranje „Fronta za odbranu Srbije“ protiv iskopavanja litijuma i eventualnim protestima, uz ocenu da će ta tema biti jedan od razloga pada ovog „bahatog režima“.

„Nemam nikakav problem s tim, pre svega zato što se radi o bezobrazluku prema volji građana i preziru prema narodu koji pokazuje ova vlast i Aleksandar Vučić. Mislim da će to pitanje biti jedan od razloga pada ovog bahatog režima“, rekao je Jovanović za N1.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije i narodni poslanik Miroslav Aleksić rekao je danas da je eksploatacija litijuma najveća opasnost koja se trenutno nadvila nad Srbijom i da je obaveza svih građana da zaustave taj projekat.

Aleksić smatra da je očigledno iskopavanje litijuma dogovoreno kroz koruptivne mehanizme sa režimom Aleksandra Vučića, ali da Srbija ne sme postati deponija sumporne jalovine, dok će Rio Tinto i njegovi sponzori profitirati.

„Eksploatacija litijuma u Srbiji bi donela samo profit stranim kompanijama, a nama pustoš – zagađene reke i vazduh, prazne kuće i masovna napuštanja mesta u okolini rudnika. Motiv Rio Tinta i njihovih sponzora je najniža rudna renta od tri posto, kao i korupcija uz koju se kontroliše rad institucija koje, nažalost, ne mogu da obezbede primenu ekoloških standarda i vladavinu prava“, rekao je on i dodao da su tvrdnje vlasti da će strane kompanije poštovati najviše ekološke standarde potpuno neosnovane i neuverljive.

Stranka Zajedno ocenila je danas da kompanija „Rio Tinto“ nije ni otišla iz Srbije, ali da nije otišla ni „odlučnost ljudi da spreče devastaciju svoje zemlje“.

„Ponovno pokretanje projekta ‘Jadar’ nova je prevara mafijaškog režima Aleksandra Vučića. Došlo je vreme raskrinkavanja svih laži o navodnom obustavljanju neodgovornog rudarenja, kao i vreme buđenja naroda u odbrani svoje imovine i prirode“, navela je ta stranka u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.