Kako je prošao protest protiv Rio Tinta: “Vučiću rok do Božića”; Sledeći Markovićev film je “Vučić i ja”

2
(BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/EV)

Organizacija Ekološki ustanak održala je proteste protiv planova kompanije Rio Tinto da na području Jadra otvori rudnik litijuma, a najveći današnji skup bio je ispred Vlade Srbije, sa kog je poručeno da ukoliko se do Božića ne izbriše projekat “Jadar” – slede blokade i “opšta mobilizacija”. Nemanjina ulica je, zbog toga bila blokirana, oko sat vremena, a saobraćaj je normalizovan nešto iza 15 sati, kada su okupljeni počeli da se razilaze. Njima se, prethodno, obratilo više govornika. Protesti su održani u Somboru, Vranju, Užicu, Gornjem Milanovcu…

Učesnici protesta ispred Vlade Srbije nosili su zastave Ekološkog ustanka i transparente na kojima piše „Sindikate na blokade“, „Sa koliko nula se piše izdaja?“, „Istinu progovori državo“. Među okupljenima je bila i glumica Svetlana Ceca Bojković, koja je upitala „zašto ne kopaju u Nemačkoj“. Ona je obraćajući se aktivistima i građanima poručila da nema stajanja, jer je u pitanju naš opstanak i zdravlje.

Glavna i odgovorna urednica „Podrinskih“ Isidora Kovačević izjavila je, obraćajući se okupljenima, da su juče u Šapcu osvanule poternice za njom. Ona je pozvala tužilaštvo i policiju da reaguju kako se takvi pozivi na linč nikome ne bi ponovili.  Novinarka iz Sente Mina Delić, dobila je prijavu na 100 do 150.000 dinara kao „organizatorka protesta“ samo zato što je podelila neki post na svojim društvenim mrežama, naveli su iz Ekološkog ustanka i upitali – jel to država. Ona je poručila građanima da se ne plaše, da ustanu, jer svi imamo pravo na zdravu životnu sredinu i na normalan život. Advokat iz Šapca Aleksandar Mijailović, koji se našao i na „poternicama“ koje su se juče pojavile u Šapcu, rekao je da ga „nisu zastrašili“. Ističe da poternica nije politika, nego „kriminal“. „Moram da pitam da li je ovo poruka koja se šalje mladima, da ako imate drugačije mišljenje – nepoželjni ste“, naveo je.

Organizatori skupa pozvali su građane na protest nakon što je iz Prostornog plana grada Loznice izbrisan rudnik kompanije „Rio Tinto“ naglasivši da je to „jedan uspešan korak“, ali da ipak ne veruju na reč predstavnicima vlasti.

Ćuta je rekao da Vučić ima rok do Božića.

„I da se to raskida, on ima samo jednu opciju, a to je da zahvali Rio Tintu, kao što su uradile sve normalne zemlje u svetu i u Evropi. I da proteramo Rio Tinto. Ima mnogo Rio Tinta u ovoj zemlji, u Holoklju se takođe priprema haos“, rekao je, obraćajući se prethodno novinarima.

Naveo je da su se danas okupili ispred Vlade da bi još jednom jasno izneli svoje zahteve, a da nakon Božića nastavljaju sa blokadama. „Bićemo tamo gde nam je mesto – da branimo ovu zemlju, jer ona pripada svima nama“, rekao je Jovanović.

On je naveo da zahtevaju da se momentalno povuku sve prijave protiv građana koji su učestvovali u ranijim blokadama, da policija prestane da dolazi na vrata ljudima i da ih maltretira, a i da se prestane sa progonom novinara, podsećajući da su i ranije iz Ekološkog ustanka izneli da su se u Šapcu pojavili plakati na kojima se „traži glava“ novinarke „Podrinskih“ Isidore Kovačević.

Dodaje je da traže i da se procesuiraju svi koji su vršili nasilje – kako na šabačkom mostu, tako i u drugim mestima u zemlji za vreme blokada.

Ćuta je obraćanje građanima počeo sa „dobar dan, zgubidani“. „Aleksandru Vučiću, poslušaj dobro šta narod misli o tvom strateškom partneru Rio Tintu“, rekao je Jovanović, nakon čega su se čuli uzvici negodovanja.

„Gospođa trostruka ministarka Zorana Mihajlović prvi put je bila ministarka ekologije i energetike, zamislite dva u jedan, kad su jedna za drugom nestajale naše reke, od Vlasine, Samokovke i Jošanice – tako je ona rešavala naše enegetske probleme, a danas kada je pola Srbije ostalo bez struje – snebiva se, a glavno pitanje je da li će roštiljdžija ostati na mestu generalnog direktora EPS-a. Sram vas bilo“, naveo je Jovanović.

On je rekao da se nešto pre skupa čuo sa rediteljem Goranom Markovićem, koji je, kako je naveo, sprečen da bude na protestu zbog zdravstvenih problema, i da mu je rekao da će njegov sledeći film biti ne „Tito i ja“, nego „Vučić i ja“. Ponovio je da Vučić ima rok posle Božića da otera Rio Tinto ili će ga sačekati „opšta mobilizacija“.

2 KOMENTARA

Comments are closed.