Kako je propala južnokorejska svemirska misija: Raketa nije uspela da odnese teret u orbitu

0
(Beta/Choi Jae-goo/Yonhap via AP)

(Beta-AFP) – Prva južnokorejska raketa domaće proizvodnje lansirana je danas ali nije uspela njena misija da postavi u orbitu svoj probni teret, rekao je predsednik zemlje Mon Džae-In. 

Prvo lansiranje rakete u njene tri faze je dobro funkcionisalo, kao i odvajanje tereta, ali postavljanje u orbitu  predmeta koji treba da izigrava satelit ostalo je neostvarena misija, rekao je predsednik koji je prisustvovao lansiranju.

Južna Koreja je izvela danas lansiranje prve svemirske rakete proizvedene u toj zemlji, što zvaničnici opisuju kao važan korak u razvoju domaćeg programa za lansiranje satelita.

Raketa Nuri duga 47 metara lansirana je iz Naro lansirnog centra na malom ostrvu Goheung kod južne obale Južne Koreje. Cilj je bio da prenese lažni satelit (blok nerđajućeg čelika i aluminijuma od 1,5 tona) u orbitu na oko 600 do 800 kilometara iznad Zemlje.

Južna Koreja ovim pokušava pridruži klubu zemalja sa razvijenim svemirskim programom. 

“Iako nije savršeno postigla svoj cilj mi smo ostvarili vrlo dobre veštine sa našim prvim lansiranjem,” rekao je predsednik Mun.

On je dodao da će novi pokušaj lansiranja biti urađen u maju. 

Aplauz je čuo ranije u centru za kontrolu kada je izgledalo da će se let rakete razvijati po planu. 

Južna Koreja se oslanjala na druge zemlje u lansiranju svojih satelita od početka 1990-ih, i sada pokušava da postane 10. zemlja koja će poslati satelit u svemir koristeći sopstvenu tehnologiju.

Zvaničnici kažu da je to važno za planove zemlje koji uključuju slanje tehnološki naprednijih komunikacionih satelita u svemir i nabavku sopstvenih vojnih obaveštajnih satelita. Južna Koreja se takođe nada da će moći da pošalje svoju letelicu na Mesec do 2030. godine.

Nuri je prva raketa za lansiranje izgrađena isključivo domaćom tehnologijom. Raketu pokreće pet motora od 75 tona koji su postavljeni u njenom prvom i drugom delu.

Naučnici u Korejskom svemirskom institutu planiraju i dodatne testove sa raketom Nuri, pre nego što pokušaju da ona prenese pravi satelit u svemir.