Kako je pandemija probudila ljubav prema kuvanju?

0
Foto Profimedia

Tokom karantina na početku 2020. godine mnogi su pokušavali da pronađu neku aktivnost koja će im skrenuti misli s teških tema i pomoći im da se lakše nose sa celom situacijom. Tako su se mnogi okrenuli pripremanju hrane.

Istraživanja su pokazala da mali, kreativni zadaci mogu da utiču na to da se osećamo srećno. U jednoj studiji istraživači su rekli da su odrasli prijavljivali pozitivne emocije kada su se bavili kreativnim aktivnostima.

Postoje i dokazi koji ukazuju na to da se prednosti kuvanja ne odnose samo na kreativnost povezanu sa zadatkom – jednostavna mehanika kuvanja može da učini postupak privlačnim i da aktivira ključne moždane centre.

Istraživači u Tel Avivu pokazali su da ponavljajuća ponašanja i rituali mogu da ublaže stres i teskobu. Nikol Farmer, koja proučava kako hrana utiče na naše ponašanje i mentalno zdravlje u kliničkom centru Nacionalnog instituta za zdravlje, kaže kako bi neki stalni pokreti tokom kuvanja mogli da dovedu do istog efekta.

„One aktivnosti kad poeramo ruke definitivno imaju veze sa pozitivnim emocijama i stresom. Verujemo da kada se ljudi bave kuvanjem, da se aktivira senzorni sistem i ta aktivacija doprinosi našoj radnoj memoriji“, objašnjava Farmer.

Uz podsticanje kreativnosti i dobrih vibracija, kuvanje može da pruži osećaj i društvene povezanosti. Farmerovo istraživanje, koje se zasniva na podacima pre pandemije, pokazuje da kuvanje rađa „povećani osećaj društvene interakcije i pozitivnu društvenu ulogu“, što sve zajedno može da učini da se osećate dobro.

Deo te veze takođe može proizaći iz ljudi koje hranite. Istraživači su pokazali da altruizam, pa čak i pozitivne misli i ponašanja, poput ljubaznosti mogu da doprinesu vašoj dobrobiti.

Osećaj kontrole

Iako se nauka još uvek razvija, stručnjaci za mentalno zdravlje  počeli su da povezuju kuvanje i sa pozitivnim rezultatima, piše BBC.

Džuli Ohana, kulinarska umetnička terapeutkinja u Mičigenu, već 20 godina ispituje vezu između kuvanja i terapije. Ohana, koja je godinama lično smatrala da je kuvanje umirujuće, otkrila je da kad radi sa klijentima u kuhinji oni postaju svesni da „zaista mogu da budu prisutni u trenutku koji može da bude pozitivan, umirujuć i osnažujuć“.

Rezultati jednog istraživanja govore i kako je kuvanje povezano sa većom mentalnom dobrobiti i nižim nivoom depresije. Podaci ankete pokazuju da će ljudi verojatno nastaviti da kuvaju više kod kuće čak i nakon pandemije, a Farmer veruje da ćemo u budućnosti verojatno videti više podataka o tome kako kuvanje utiče na nas.