Još nema zvaničnih informacija o tome šta je dovelo do kolapsa elektroenergetskog sistema zbog kog su veliki delovi četiri balkanske države juče ostali bez električne energije, piše DW.

Direktor Nacionalnog dispečerskog centra elektroprenosnog sistema Crne Gore Ranko Redžić kaže da „ovakav poremećaj nije zabeležen za trideset godina“.

„Poremećaj je bio regionalnih razmera i zahvatio je veće delove Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, i značajan deo Hrvatske. Još nemamo informaciju šta je izazvalo ovaj događaj. Došlo je do nestanka napona, ispali su pojedini elementi, u sistemima u okruženju i našem sistemu. Mi smo te elemente vratili pod napon“, kazao je Redžić, dodajući da se uzrok još ispituje.

Preopterećeni vodovi

On se osvrnuo i na informacije da je do nestanka došlo usled velikog požara kod dalekovoda od 400 kV na nepristupačnom terenu na granici između Crne Gore i BiH.

„To se još ispituje. Vrlo je lako moguće da se to desilo“, rekao je, dodajući da Crna Gora još nema podatak o tome da je uzrok kvara krenuo iz ove zemlje.

„Onog trenutka kada se formira komisija i kada se okonča istraga, znaćemo šta se desilo i kako je sve teklo. Za sada nema osnova da verujemo da je uzrok kolapsa ljudski faktor“, zaključio je Redžić.

Televizija N1 prenosi izjavu crnogorskog ministra energetike Saše Mujovića koji kaže da je problem nastao kao „posledica velikog porasta dnevnog opterećenja ali i velikih temperatura“.

„Kada imate ta dva uzorka međusobno povezana, onda imate situaciju da električnu energiju ne možete na pravi način prenositi prenosnim vodovima, odnosno vodovi su preopterećeni i dolazi do njihovih ispada. Ispad jednog voda znači preopterećenje drugog i tako je došlo do ovog što se dogodilo“, kaže Mujović.

Kolaps u saobraćaju u mnogim gradovima regiona

Iz Nezavisnog operatora sistema BiH saopšteno je da je razlog prekida snabdevanja električnom energijom „problem u prenosnoj mreži u regionu i preopterećenje ključnih 400 kV interkonektivnih vodova“. To je za posledicu imalo „kaskadno prenošenje poremećaja“ na Elektroenergetskom sistemu BiH.

Veći deo ove zemlje ostao je bez električne energije, usled čega je u mnogim gradovima došlo i do kolapsa u saobraćaju. U Sarajevu je, kako prenose lokalni mediji, više osoba satima ostalo zarobljeno u liftovima, dok su pojedini delovi grada ostali i bez vode, i to u danu kada se beleže rekordno visoke temperature.

Poremećaj se preneo i na Hrvatsku sa kojom BiH ima najveći broj interkonektivnih dalekovoda, zbog čega je gotovo cela Dalmacija ostala bez električne energije.

„S obzirom na to da su iz celog napona ispali BiH, deo Hrvatske, Crna Gora i Albanija, utvrđuju se detalji i uzroci. Naše službe nisu utvrdile da se radi o bilo kakvom kvaru kod nas. Kako se radi o principu spojenih posuda, i deo naše mreže je ostao bez napona“, izjavio je ministar privrede Hrvatske Ante Šušnjar.

Pokrenuta istraga na evropskom nivou

Direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sistema Hrvatske Danko Blažević kaže da je na evropskom nivou pokrenuta istraga o ovom slučaju.

„Deo posla operatora prenosnih sistema je da odmah reaguju i imali smo telekonferenciju na evropskom nivou. Dogodio se nesretni splet okolnosti da su dva dalekovoda, jedan u Crnoj Gori, drugi u Albaniji, ispala iz pogona u kratkom vremenu“, pojasnio je Blažević.

Albanska ministarka energetike Beljinda Baluku rekla je da je došlo do kvara na interkonektoru između Albanije i Grčke i da je čula da su slične okolnosti bile u Crnoj Gori i delovima Hrvatske i BiH.

„Istraga će potrajati, ali rane analize sugerišu da su velike količine energije u prenosnom sistemu i vrlo visoke temperature stvorile ovaj tehnički problem“, kazala je Balluku.

Domino efekat

Govoreći o tome kako je moglo doći do ovakvog kolapsa, stručnjak za energetiku i nekadašnji generalni direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić kaže da se ovakvi raspadi sistema često dešavaju u letnje vreme.

„Verovatno je usled velike potrošnje energije došlo do velikog opterećenja i ako je došlo do kvara, odnosno ispadanja dalekovoda zbog preopterećenja, onda se to po sistemu domino efekta prenelo po celoj regiji“, kazao je Jerlagić za BH radio 1.

Stručnjaci upozoravaju da je u poslednje dve godine za više od 20 odsto povećana potražnja električne energije i da povećana potrošnja zahteva i adekvatnu infrastrukturu.

Elektro-mreže u regionu se ne obnavljaju odgovarajućom dinamikom pa će sličnih „ispada“, predviđa se, biti i u buduće.

Zato se, između ostalog, preporučuju alternativni izvori energije – postavljanje krovnih solarnih panela, dok bi obnova postojećih mreža zahtevala i nepopularne mere – povećanje cene električne energije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.