Kako je nemački javni servis izvestio o protestima u Beogradu: “Neredi, baklje, suzavci, palice…”

0
(BETAPHOTO/LUKA FILIPOVIC/DS)

Nemački javni servis ARD prenosi da je u Srbiji došlo do velikih nereda nakon što je predsednik Aleksandar Vučić najavio da se ponovo uvode strože restrikcije, prenosi N1.

“Na protestima protiv najavljenog ponovnog uvođenja policijskog časa u Srbiji došlo je do nereda”, prenosi nemački javni servis ARD – Tagesšau.

“Demonstranti u Beogradu sinoć su na policijske službenike bacali kamenje i svetleće rakete. Grupa demonstranata pokušala je da upadne u zgradu parlamenta. Policija je koristila suzavac. Nešto pre toga, predsednik Aleksandar Vučić najavio je policijski čas, koji će važiti od petka do ponedeljka”, dodaje se u izveštaju nemačkog javnog servisa.   

Tagesšau dalje navodi da su na protestima učestvovale hiljade ljudi, i vest ilustruje video snimcima na kojima se vidi trenutak kada policija koristeći palice masu ljudi tera da se udalji od vrata skupštine, kao i oblake suzavaca na platou ispred zgrade.

Takođe se navodi da su demonstranti preko megafona pozvali Vučića da podnese ostavku. Podseća se i da je predsednikova stranka jasno pobedila na parlamentarnim izborima 21. juna. “Pre izbora je bio ukinut veći deo ograničenja uvedenih zbog pandemije, održavani su se sportski događaji s hiljadama gledalaca.”

Nemački javni servis se osvrnuo i na pogoršanje situacije u Srbiji, usled pandemije koronavirusa.

“Broj novih smrtnih slučajeva od koronavirusa u ovoj balkanskoj državi nedavno je dostigao rekordno visok nivo. Neposredno pre najave policijskog časa, u roku od 24 sata zabeleženo je 13 smrtnih slučajeva – više nego ikad od kako je pandemija zahvatila i Srbiju”, navodi su u izveštaju.

“U početku nije bilo jasno da li bi novi policijski čas trebalo da važi samo u Beogradu ili u celoj zemlji. O tome će odlučiti vladin krizni tim, rekao je Vučić na konferenciji za novinare”, prenosi nemački javni servis.

Prema rečima šefa države, u bolnicama se trenutno leči skoro 4.000 pacijenata obolelih od korone. “Niko ne može da izdrži te brojke. Ne želimo da ubijemo svoje lekare”, navodi Tagesšau reči predsednika Srbije i potom piše da je “prošle nedelje vlada ponovo uvela različita ograničenja u nekoliko gradova”, dodaje se u izveštaju.

Tagešau je u izveštaju naveo i tešku situaciju u Novom Pazaru.

“Prema lokalnim medijima, situacija u Novom Pazaru na jugozapadu Srbije je posebno teška. Tamošnje bolnice su se žalile na veliku navalu pacijenata i nedostatak medicinske opreme”, piše na ovom portalu.

“Prvi slučaj infekcije koronom u Srbiji je registrovan 6. marta. Od tada je u toj državi na Balkanu zabeleženo više od 16.700 infekcija i 330 smrtnih slučajeva. Vlada je još u martu uvela stroga ograničenja širom zemlje. Međutim, u junu su te mere ukinute. Kritičari kažu da je to učinjeno i zbog tada predstojećih parlamentarnih izbora”, zaključuje se u izveštaju nemačkog javnog servisa ARD-Tagešau.