Kako je narko-kartel kupovao glasove za Edija Ramu: Nemački “Bild” objavio snimke prisluškivanih razgovora iz Albanije

0
Profimedia

Nemački list Bild objavio je danas snimke presretnutih telefonskih razgovora koji pokazuju kako je jedan narko-baron kupovao glasove za Socijalističku partiju albanskog premijera Edija Rame.

U jeku protesta protiv vlasti u Albaniji, ali i razmišljanja u diplomatskim ešalonima oko vraćanja viza za građane Albanije, objavljeno je šest snimaka koji potiču iz istrage albanske policije pod nazivom “Slučaj 339/1”. Snimci su nastali pre izbora 2017. godine i sada je objavljen samo jedan deo šire kolekcije. List piše da je to samo jedan od desetak sličnih slučajeva širom Albanije, da je većina njih do sada bila pod tepihom, kao i da su istražitelji “ili ućutkani ili su pobegli u inostrantvo”.

“U konkretnom slučaju, reč je o mafijašu Astritu Avdilaju koji je, po oceni istražitelja, šef klana od najmanje 44 osobe koje se bave organizacijom međunarodne trgovine kokainom i heroinom u regionu oko albanske luke Drač. Avdilaj i njegov brat vode klan iz gradića Šijak”, piše Bild.

List dodaje da je Avdilaj posle tih izbora uhapšen u međunarodnoj istrazi zajedno s drugim članovima klana i dva brata, ali da se ponovo našao na slobodi – navodno ima depresiju koju mu onemogućava boravak u zatvoru.

“Snimci pokazuju kako je mafija osigurala da političar i vladajuća Socijalistička partija Rame budu izabrani. Gradonačelnik Drača, drugog po veličini grada u Albaniji, koji dolazi iz iste partije, takođe je bio uključen u ovo”, piše Bild.

Na snimcima se još čuje i kako mafijaški šef razgovara sa lokalnim političarima, gradonačelnicima njegovog rodnog grada i Drač o budućem funkcioneru Socijalističke partije i kako se organizuje kupovina glasova za njega. Od tada je šef opštinskog vodovoda, ponekad pozivan od strane mafije, kako bi organizovao zaposlene da glasaju za Socijalističku partiju Edija Rame i njihove kandidate.

Protesti u Tirani protiv vlasti Edija Rame. Fotografija: Tanjug/AP Photo/Hektor Pustina

“Drač i drugi lučki grad Valona su značajni za mafiju: sudeći po istražiteljima, kokain i heroin dolaze u Albaniju upravo preko ovih luka. Odatle se droga, uključujući i marihuanu, uzgajanu širom Albaniju, švercuje u italiju i severnu i centralnu Evropu. Profit je ogroman”, zaključuje Bild.

List naziva Albaniju “narko-tvrđavom Evrope” i navodi da je proizvodnja i krijumčarenje marihuane postala najvažnija privredna grana u zemlji.