Prilično iznenađenje u advokatskoj javnosti izazvala je kandidatura Zdenka Tomanovića za mesto predsednika Advokatske komore Beograda. Iako je jedan od najboljih i najuticajnijih srpskih advokata, Tomanović nikada nije iskazivao javnu ambiciju za ovakvu poziciju. O tome zašto se kandidovao, koliko se poštuje Ustav Srbije, kako izgraditi pravnu državu, ali i o slučaju „Jovanjica“, da li je to državni udar, i o novom američkom ambasadoru za Nedeljnik govori Zdenko Tomanović.

Ukoliko biste bili izabrani, šta bi bili vaši prioriteti u radu? Šta je, po vama, najpotrebnije da se uradi u beogradskoj advokaturi?

Javnost mora da zna stav Advokatske komore i o različitim oblicima narušavanja ustavno-pravnog poretka, o ugrožavanju samostalnosti tužilaštava u radu i nezavisnosti sudova u suđenju ili o pravnoj nekulturi predstavnika vlasti.

Ne sme advokatura a time i javnost da ostane bez odgovora na pitanje kako je moguće da neko ubije advokata Ognjanovića baš u trenutku kada ga država prisluškuje i prati. Ne smeju da ostanu tajna sve okolnosti smrti kolege Cvijana. Ne smeju ugovori i podaci od javnog interesa da budu tajna.

Advokaturi su nužne institucije u našoj zemlji, nezavisne i samostalne, a ne one u kojima dominira poslušnost. Nama je potrebna vladavina prava a ne vladavina moćnih pojedinaca.

Ako ne uspostavimo pravni ambijent u kojem pravo nije politička smetnja, u kojem slobodni građanin sa svojim pravima nije politički rizik, onda će nesposobni postati nedodirljivi a nepravo će doći po nas.

Ceo intervju objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 21. oktobra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci dobijaju dva poklona: Mond diplomatik na srpskom jeziku i „Medicina danas“

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.