Kako je kvar u Hrvatskoj zamalo isključio struju celoj Evropi: “Preopterećenje u podstanici koja spaja različite mreže…”

0
Foto: Profimedia

Preopterećena podstanica u Hrvatskoj je 8. januara umalo dovela do kraha evropske mreže za prenos struje, utvrđeno je detaljnom istragom događaja.

Evropska mreža operatora prenosnih sistema električne energije (ENTSO-E) ustanovila je da je za iznenadni pad frekvencije u evropskoj mreži, koji je mogao dovesti do kraha evropske mreže i nestanak struje, “kriva” Hrvatska, a ne kvar u Rumuniji, prenosi Jutarnji list.

“Uzrok je bilo preopterećenje u podstanici Ernestinovo u Hrvatskoj. Stanica u Ernestivovu je tačka na kojoj se spajaju različite mreže”, navodi se u izvješću ENSO-E, koji je prvu informaciju o razdvajanju mreže objavio 15. januara pokrenuvši detaljnu istragu u trajanju od 11 dana.

APG je odgovorna za oko 7.000 dugu naredionalni elektro-mrežu Austrije i u stalnom je kontaktu sa operaterima u Evropi.

On je ukazao da je pre 8. januara došlo je do neuobičajeno visokog izvoza struje iz jugoistočne Evrope u pravcu zapada, posebno Francuske, Španije i Italije – ukupno oko 6.000 megavati.

Velikom količinom došlo je do preopterećenja delova stanice, te je usledila kaskanda. Tako se 14 vodova privremeno isključilo zbog preopterećenja.

Zbog toga je gotovo sat vremena evropska mreža trebalo da se vrati mreža na normalnu frekvenciju od 50 herca.

Da bi se to postiglo morala je, kako je dodao, Austrija, da izjednači pad frekvencije uključenje rezervnih kapaciteta.

Na osnovu izveštaja Saveza evropskih ponuđača električne energije “ENTSO-E”, “Frankfurter Allgemeine Zeitung” opisuje kako je došlo do lančanog isključivanja dalekovoda od Hrvatske preko Srbije do Rumunije, a posledice su se osetile u Francuskoj i Italiji.

Naime, u Francuskoj i Italiji su veliki industrijski potrošači morali na kratko biti isključeni, dok jugoistočna Evropa nije smanjila prekomernu količinu struje ubačenu u mrežu.