Kako je Kraljica Elizabeta: Pojaviće se na ceremoniji u nedelju

0
Foto Beta/(Buckingham Palace via AP)

(Beta-AFP) – Britanska kraljica Elizabeta Druga, koja je poslednjih nedelja morala da smanji svoje javne obaveze po savetu lekara, će učestvovati kao što je i nameravala ceremoniji Sećanja u nedelju u Londonu, ali odustaje od drugog dogadjaja narednog dana, saopštila je danas Bakingemska palata.

Devedesetgpetogodišnja kraljica je prošlog meseca provela jednu noć u bolnici  i morala je da produži odmaranje po savetu lekara zbog čega je otkazala učestvovanje festivalu sećanja u subotu kojim se odaje počast vojnicima Britanije i Komonvelta.

Kraljica će ipak biti prisutna na ceremoniji u nedelju kod kenotafa u Londonu, spomeniku britanskim vojnicima izginulim u svim ratovima, navela je Bakingemska palata, što je i ranije izjavila da namerava da obavi.

“Kao i prethodnih godina kraljica će prisustvovati ceremoniji sa balkona zgrade ministarstva spoljnih poslova” navodi se u saoštenju.

“Slušajući savete lekara kraljica je odlučila da ne prisustvuje generalnom sinodu Anglikanske crkve u utorak 16. novembra, dodala je Bakingemska palata.

Kraljici je savetovan odmor 20. oktobra, dan posle prijema u palati Vindzor gde se pojavila sa premijerom Borisom Džonsonom i biznismenom Bilom Gejtsom.

Ona je narednu noć provela u bolnici, prvi put od 2013. godine, zbog “preliminarnih pregleda”, o kojima dalje ništa nije rečeno.

Elizabeta Druga je morala da otkaže i odlazak na konferenciju o klimi COP26 u Glazgovu koja se završava ove nedelje. Na početku tog skupa objavljena je kraljičina video poruka dobrodošlice koja je bila snimljena unapred.