Kako je korona pokrenula pitanje statusa francuskog ostrva na Karibima: “Spremni smo da pričamo o autonomiji…”

0
EPA-EFE/ROBERTO MONALDO / POOL

(Beta-AP) – Francuska vlada spremna je da razgovara o autonomiji svog ostrva Gvadelup na Karibima na kojem danima traju nasilni protesti zbog kovid propusnica i obavezne vakcinacije zdravstvenih radnika.

Ponuda ministra zaduženog za prekomorske teritorije Sebastijana Lekornija (Sebastien Lecornu) izazvala je danas oštre kritike opozicionih konzervativnih i desničarskih kandidata za aprilske predsedničke izbore u Francuskoj.

Gvadelup i Martinik su francuske prekomorske teritorije. Zvanična valuta im je evro i imaju bliske političke veze sa kopnom, ali visoka stopa nezaposlenosti, visoki troškovi života i nagomilani bes zbog istorijskih zloupotreba naveli su pojedine lokalne zvaničnike da traže promene.

“Neki zvaničnici su postavili pitanje autonomije. Misle da bi Gvadelup bolje upravljao sam nego što se njime upravlja iz Pariza, a posebno žele više autonomije u rešavanju zdravstvenih problema na lokalnom nivou”, rekao je Lekorni u televizijskom obraćanju u petak uveče stanovnicima Gvadelupa. Istakao je da je Vlada spremna da razgovara o tome.

On je osudio izgrednike zbog pljačke koja šteti lokalnim trgovcima i radnicima, a zbog blokade puteva pojedinim bolesnicima je nedostupno lečenje.

Lekorni je ipak priznao da postoje “strukturalne probleme” i pozvao na “kolektivni” odgovor.

Protesti u francuskim prekomorskim teritorijama su počeli nakon odluke vlade u Parizu o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih radnika i uvodjenje kovid propusnica za ulazak u restorane i druga javna mesta.

Većina medicinskog osoblja u Gvadelupu, oko 85 odsto je primilo najmanje jednu dozu vakcine, ali samo 46 odsto ukupnog starijeg stanovništva, za razliku od 89 odsto vakcinisanih u Francuskoj.

Bes i ogorčenost zbog vladinog rukovanja toksičnim pesticidom hlordekonom, koji se godinama koristio na francuskim Karibima nakon što je zabranjen na kopnu i u SAD, izazvali su nepoverenje u vladinu politiku generalno a i same vakcinacije protiv kovida.

Hlordekon, koji se uglavnom koristi na plantažama banana, smatra se uzrokom rekordnog broja obolelih od raka dojke i prostate u regionu, a stručnjaci kažu da će ostati u zagadjenom zemljištu narednih 700 godina.

Dezinformacije o vakcinama protiv kovida-19 koje se dele na grupama Vocap ili Telegram samo su pojačale sumnju.

Francuska vlada je u petak odlučila da odloži obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike u regionu do 31. decembra.

U medjuvremenu, zahtevi demonstranata su se proširili na veće plate i beneficije za nezaposlene i zapošljavanje većeg broja nastavnika.

Trećina stanovništva Gvadelupa živi ispod granice siromaštva, a stopa nezaposlenosti je 17 odsto. Troškovi života su veći nego u Francuskoj, jer se ostrvo u velikoj meri oslanja na uvoz, ali su plate niže.

Snabdevanje vodom je veliki problem poslednjih godina zbog zastarelih cevi, zbog čega neki stanovnici ostaju bez vode satima, pa čak i nedelju dana.