Nakon što je Izrael najavio da je blizu odluke o pokretanju otvorenog rata protiv libanskog Hezbolaha, lider te militantne organizacije Sajed Hasan Nasralah rekao je da je spreman i da će to biti „najveća bitka od 1948. godine koja će promeniti lice regiona“. Ali osim što bi u taj sukob bio uvučen gotovo čitav region, pretnju je dobio i Kipar, najistočnija članica Evropske unije.

Narsalah je u televizijskom obraćanju rekao da će Hezbolah, ukoliko do toga dođe, sa Izraelom voditi rat „bez pravila i bez granica“, a tom prilikom je zapretio i Kipru rekavši da će ta ostrvska zemlja biti jedna od meta jer je „otvaranjem svojih aerodroma i baza neprijatelju koji gađa Liban, postala saučesnik rata“.

Zvaničnici Kipra su bili šokirani izjavom i odmah saopštili da će oni biti stub mira u nestabilnom regionu.

„Kipar nije i neće biti umešan u bilo kakav rat ili sukob. Stoga, izjave lidera Hezbolaha nemaju veze sa stvarnošću“, rekao je portparol kiparske vlade Konstantinos Letimbiotis i dodao da Kipar ima odlične odnose sa Libanom i da neće dozvoliti nijednoj državi da koristi teritoriju Kipra za vojne operacije protiv druge države.

Zabrinutost se proširila i na Zapadne diplomate stacionirane na međunarodno priznatom jugu podeljenog ostrva koji su takođe izrazili zaprepašćenje time da popularna turistička destinacija može biti uvučena u rat na Bliskom istoku.

„Hezbolah ima istoriju delovanja u skladu sa svojim pretnjama“, rekao je jedan izaslanik EU. „Hezbolah zna da Kipar nema vojnu sposobnost da odgovori i u tom pogledu je laka meta.“

Nekoliko sati nakon što je Nasralah zapretio, kiparski predsednik Nikos Hristodulides obratio se građanima naglašavajući politiku neutralnosti za koju se Kipar zalaže. Hristodulides je u tom kontekstu istakao ulogu Kipra u uspostavljanju morskog koridora za prenošenje humanitarne pomoći u Gazu.

„Kipar nije deo problema, već je deo rešenja“, rekao je on. „A našu ulogu, koja se manifestuje, na primer, kroz humanitarni koridor, priznaje ne samo arapski svet već i cela međunarodna zajednica.“

Od početka rata Izraela i Hamasa, na desetine brodova humanitarne pomoći za stanovnike Gaze poslato je iz luke Laranka na jugu Kipra. Međutim, rukovodstvo Hezbolaha smatra da je Kipar u poslednje vreme razvio dobre odnose sa Sjedinjenim Državama i veruje da se na Kipru nalaze baze koje koristi Izrael koristi u sukobu sa Hamasom i Hezbolahom.

Iako je Nikozija uvek bliže sarađivala sa arapskim zemljama, poslednjih godina počela je da gradi dobre odnose i sa Izraelom pre svega zbog snabdevanja gasom.

Pre dve godine, Izraelske odbrambene snage su sa Kiprom čak organizovale i vojne vežbe, koje su Izraelu služile kao simulacija rata sa Libanom. Vežbe su se fokusirale na moguću taktiku invazije, a ostrvo je odabrano zbog sličnosti njegovog terena sa onim u Libanu. Slični manevri su na ostrvu organizovani i prošle godine.

Međutim, iako je Kipar dozvolio Izraelu da koristi vazdušni prostor za izvođenje tih vežbi, ne postoje zvanične potvrde da Izrael koristi ostrvo za svoje vojne baze.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.