Ime Udoka (rođen 1977. u Portlandu, Oregon, nigerijsko-američki profesionalni košarkaški trener i bivši igrač; tokom igračke karijere predstavljao je reprezentaciju Nigerije), glavni trener legendarne NBA franšize iz Bostona stekao je ogromno poštovanje jer od svakog igrača iz svoje ekipe uspeva da izvuče najbolje; čovek koga krase blag karakter i velika uglađenost, doveo je Seltikse na korak do osvajanja NBA titule 2022.

„Stabilnost i upornost“ su osobine koje su se iz Udokine igračke karijere prenele i na njegov trenerski način rada, kaže izvršni direktor San Antonija Ar. Si. Buford, generalni menadžer tima iz Teksasa tokom Udokuovog boravka u Sparsima, najpre u ulozi igrača, a zatim i sedam godina kao pomoćnog trenera kod legendarnog Grega Popoviča.

„Uvek je iznenađujuće kada se stvari dešavaju brzo, ali mene ne iznenađuje što je ekipa Bostona sa Imeom prebrodila oluju sa kojom su se suočili nešto ranije“, rekao je Buford za NBA.com. „Upoznat sam sa njegovim pristupom i doslednošću, ali sam takođe znao da će biti pažljiv u prilagođavanjima i izgradnji odnosa sa igračima.“

„Ime je neverovatno uravnotežena osoba, i zato je bio tako dobar u treniranju već u svojoj prvoj sezoni kao sasvim mlad čovek“, ističe krilni centar LaMarkus Oldridž, sedam puta Ol-Star, koji je bio saigrač Udoka u Portlandu (2006-07.), pre nego što je odigrao četiri sezone u San Antoniju (2015-19.) i još jednu u Bruklinu (2020 -21.), gde je Udoka bio pomoćni trener.

„Nadam se da će Ime osvojiti prvenstvo jer to otvara vrata novim, mladim trenerima. Udoka stoji na početku jednog novog puta, a možda toga nije ni svestan“, kaže bek Sparsa Dežonte Marej.

„Stare trenerske metode izumiru. Ime ima direktne zahteve i iznosi ih sa poštovanjem, tako da momcima nije neprijatno sa njim. Ume da razgovara sa igračima kao sa odraslim ljudima”, opisuje Udoku trener za razvoj igrača u LA Klipersima, Kameron Hodžes i dodaje: „On je predstavnik nove generacije trenera, i imaće karijeru dugu koliko god želi, jer je jednostavno stvoren za to. Ime Udoka u svojoj DNK ima sve što je potrebno za uspeh.“

Tokom svojih dana u stručnom štabu trenera Grega Popovića, Ime Udoka se nikada nije plašio da ospori njegove ideje i koncepte. „Sam Pop nas je podsticao na raspravu“, rekao je kroz smeh Udoka za NBA.com. „Kao što znamo, on voli debatu, diskusiju i razmenu argumenata. On ne želi ljude koji samo govore „da“. Znao sam to još kao igrač. Prva stvar koju nam je rekao kada me je angažovao i okupljao na trenerskim sastancima i treninzima bilo je: „Izgovori ono što misliš. Svi imaju različite ideje. Sve ih cenimo.’ Dakle, on nas je zaista ohrabrio da to učinimo. To sam ja.”

„On je i dalje Ime, i mislim da je to jedna od stvari koje svi – treneri, osoblje i igrači – vole kod njega“, kaže pomoćni trener Seltiksa Vil Hardi za NBA.com. „On je čovečan. On je autentičan. On ne igra neku ulogu. On je jednostavno ono što jeste sve vreme.”

Tagovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.