Kako je Haradinaj doživeo debakl: Ni takse mu nisu pomogle da se dočepa bar 15 odsto…

1
Tanjug/AP

Ramuš Haradinaj je verovatno najveću gubitnik izbora koje na KiM organizuju prištinske vlasti, pošto mu njegova politika tvrdog insistiranja na taksama za robu iz centralne Srbije nije pomogla da ostvari bolji izborni rezultat, nego na ranijim izborima.

Naime, doskorašnji premijer Kosova i njegova stranka Alijansa za budućnost Kosova (sa Socijaldemokratskom partijom Kosova) dobila je na jučerašnjim izborima 89.287 glasova, odnosno 11,63 odsto prebrojanih glasova. To je podatak zasnovan na nepunih 96 odsto prebrojanih glasova.

Možda se Ramuš Haradinaj nadao da će čvrstim insistiranjem na taksama – za koje je i Aljbin Kurti iz Samoopredeljenja koje se može smatrati najvećim dobitnikom izbora, rekao da je spreman da ih ukine – uspeti da pridobije značajniju podršku birača, ali tu treba imati u vidu da Haradinaj zapravo nikada nije imao značajniji uspeh na izborima kada je njegova stranka samostalno ili sa manjim partnerima izlazila na izbore.

Haradinajeva politička težina, osim nasleđa OVK proistekla je iz činjenice da je dva puta biran za premijera kada je njegova Alijansa na izbore išla u većim koalicijama.

Tako je 2004. godine AAK na izborima dobila 8,39 odsto glasova, dok su ubedljivo najviše glasova dobile Demokratska liga Kosova (stranka koju je vodio Ibrahim Rugova) više od 45 odsto, i Demokratska partija Kosova Hašima Tačija sa preko 30 odsto glasova.

Haradinaj je ušao u koaliciju sa DLK i kao tas na vagi dobio premijersko mesto koje će držati do 2005. godine kada je zbog poziva iz Haga napustio politiku. Ispostaviće se privremeno.

Kako je vođen proces protib Haradinaja nije nepoznata priča, a po povratku iz Haga on se ponovo vratio na čelo stranke i u politički život.

Stranka je na izborima 2007. godine osvojila 10,35 odsto, na izborima 2010. godine 11,3 odsto, a 2014. godine 8,3 odsto.

Tri godine kasnije 2017. godine dolazi do takozvane “ratne koalicije” kada Haradinajeva AAK ulazi u veliku koaliciju sa Tačijevom DPK i posle 33,7 odsto glasova dolazi na vlast, a Haradinaj ponovo na mesto premijera.

AAK je u raspodeli mandata dobio 12 mesta od 120 u Skupštini, koliko je recimo i samostalno osvojila 2010. godine i to je maksimum koji je ova stranka ikada imala.

Posle još jednog poziva u Hag Haradinaj je podneo ostavku što je bio okidač za ove vanredne izbore na kojima je njegova stranka verovatno ostala daleko od raspodele vlasti.

Prema preliminarnim rezultatima sa 95,88 odsto prebrojanih glasova na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovo “Samoopredeljenje” je dobilo 197.966 glasova što je 25,79 odsto, dok je Demokratski savez Kosova sa 192.300 ili 25.05 odsto glasova.

To znači da je, prema sadašnjem preseku. “Samoopredeljenje” pobednik izbora sa samo 0,74 odsto glasova više od DSK.

Što se tiče glasanja za 10 mandata koji pripadaju srpskoj zajednici, Srpska lista je osvojila 47.633 glasova ili 6,21 odsto od ukupnog broja glasova i time dobija svih deset garantovanih mandata.

Na trećem mestu je Demokratska partija Kosova sa 162.342 ili 21,15 odsto glasova, dok je koalicija Alijansa za budućnost Kosova sa Socijaldemokratskom partijom Kosova dobila 89.287 glasova, odnosno 11,63 odsto prebrojanih glasova.

1 KOMENTAR

  1. Поштујем “анализу” и писаније аутора, али је поменути само привремено “склоњен”, до следеће прилике, комбинаториком из Вашингтона. Албанци се ипак нису баш толико ужелели српских производа без такси.

Comments are closed.