Kako je haljina Merilin Monro 60 godina simbol mizoginije: Od Kenedijevog rođendana do salve uvreda za Kim Kardašijan

0
EPA-EFE/JUSTIN LANE

“Razlog zbog kojeg je Kim Kardašijan na meti kritika, nije to što je haljina Merilin Monro oštećena”, napisala je anonimna osoba na Tviteru u utorak. “Razlog za to je činjenica da je Merilin bila inteligentna, ljubazna žena koja je celog života bila korišćena, zlostavljana i eksploatisana, a čak i u smrti je i dalje toliko nepoštovana”.

Tako se, komentarom nepoznate osobe, nepoznatog pola i porekla, na društvenoj mreži, zaokružila priča počela pre tačno 60 godina, na rođendanu Džona Kenedija, tadašnjeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

To je od te rođendanske proslave 1962. godine, do otvaranja Met Gala 2022. godine, simbolična priča o mizoginiji.

“Srećan rođendan, dragi predsedniče”

Proslava 45. rođendana tadašnjeg predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džona Kenedija organizovana je 19. maja 1962. godine, deset dana pre njegovog stvarnog rođendana.

Na njoj se pojavila i Merilin Monro, u tom trenutku često kritikovana američka glumica, čije je pojavljivanje u Medison Skver Gardenu, pred još 15.000 zvanica, na događaju koji je bio i skupljanje novca za Demokratsku partiju, ostalo je zapisano u pop-kulturnim istorijskim lekcijama.

Haljina i pesma – istog imena, “Happy birthday, mister president” – koje je Merilin obukla i otpevala, korišćene su kao motiv u različitim filmovima i serijama, decenijama koje su usledile, o toj haljini su pisani brojni naučni radovi, a dostigla je višemilionsku cenu.

Ipak, nakon rođendana Merilin Monro je bila kritikovana, američka javnost je negativno govorila o njenom pojavljivanju i ponašanju, a prva dama Žaklina Kenedi, koja je tu noć provela u Londonu, bila je označena kao “oštećena” u čitavom slučaju.

Naročito nakon komentara koji je sam Kenedi izrekao kada je izašao na binu, aludirajući na “sladak način na koji je Merilin izvela pesmu”, dajući svemu sekusalnu konotaciju, kako danas tumače kritičari.

To je, tih dana, zapravo bio najblaži komentar na račun Merilin Monro sa takvom konotacijom.

Tada nije bilo #MeToo pokreta i razvijenih mehanizama (nema ih ni danas, ali je pre 60 godina stvar bila znatno teža) da se žene zaštite. Tek je poneko, za sebe, komentarisao da bi Merilin ljudi trebalo da ostave na miru.

“Možete o njoj misliti šta god želite, ali ne možete je vređati i zlostavljati zbog njenog modnog izbora”.

Šta se dogodilo 60 godina kasnije?

Kada se Kim Kardašijan pojavila na crvenom tepihu u haljini staroj 60 godina, mnogi su uprli prstom u nju, nazvavši taj potez “neodovornim” i “neprimerenim”.

Ona je, međutim, za magazin Vogue objasnila da je haljinu pozajmila iz Riplijevog muzeja, koji ju je otkupio za 4,8 miliona dolara i da razume koliko je taj komad odeće važan.

“Izuzetno poštujem ono što ova haljina predsatvlja u američkoj istoriji. Nikada je ne bih na bilo koji način ugrozia, ne bih sedela u njoj, niti jela dok sam u njoj, ni na bilo koji drugi način rizikovala da je oštetim. Na telu ne nosim šminku koju inače nosim, da je ne bih oštetila. Morala sam dugo da vežbam hodanje uz stepenice kako je ne bih na neki način

Čini se da joj nije uspelo, kako pišu američki mediji.

U sredu je Skot Fortner, istoričar koji se bavi zaostavštinom i likom Merilin Monro i koji, usput, nadgleda kolekciju njenih stvari i prikuplja njenu ličnu imovinu, podelio nekoliko fotografija na Instagramu koje navodno pokazuju stanje haljine pre i posle Met Gala.

“Bez sumnje, šteta je značajna”, napisao je Fortner u jednoj objavi, napominjući da na poslednjoj slici “nedostaju kristali, a neki su ostali da vise o koncu”.

“Ko god je radio sa ovom haljinom, kada bi je video u ovom stanju, bilo bi mu jasno da je nastala nepopravljiva šteta”, poručila je osoba koja je Fortneru dostavila sliku, a prenosi NBC News.

Sve je to samo podgrejalo oštre kritike koje su upućene na račun Kim Kardašijan još one večeri kada se pojavila na crvenom tepihu u haljini.

Mnogi su iskoristili priliku da Kardašijanovu lično uvrede, spominjući njen fizički izgled, pozivajući se na neke crtice iz njene biografije, pažljivo iskorišćene kako bi o njoj bila kreirana slika nepažljivo, loše, bezobzirne osobe.

A ustvari, šezdeset godina kasnije, važi ista rečenica: “Možete o njoj misliti šta god želite, ali ne možete je vređati i zlostavljati zbog njenog modnog izbora”.

Kada se priča o tome da je potrebno sačuvati zaostavštinu Merilin Monro, ne bi bilo loše da se ne razmišlja samo o njenoj odeći, već i o problemima sa kojima je ona morala da se nosi, a zbog kojih trpe i današnje javne ličnosti.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime