Kako je gradonačelnik Beča podigao SPO: Mihael Ludvig izraziti favorit pred izbore u nedelju

0
Foto: SPÖ Wien

Socijaldemokratska partija Austrije, predvođena Mihaelom Ludvigom, gradonačelnikom Beča, prema svim poslednjim anketama ima veliku prednost u odnosu na konkurente i mogla bi da odnese ubedljivu pobedu na predstojećim izborima.

Prema istraživanju OGM instituta, SPO trenutno može da računa na 42 odsto glasova, što je za 3,4 odsto više nego pre pet godina.

Kretanje podrške koju ova partija ima jasno prikazuje Ludvigov uticaj.

Pre pet godina je SPO imala 38,6 odsto podrške, ali je u naredne tri godine da podrška padala i došla do 34 odsto. Na tom nivou podrške od Mihaela Hojpla mesto gradonačelnika i čelnika stranke preuzeo je Ludvig i da je podrška vrtoglavo porasla, za čitavih 8 odsto.

Na drugom mestu se u Beču nalazi Narodna partija, koja je takođe doživela rast i to na osnovu popularnosti Sebastijana Kurca koji vodi partiju na saveznom nivou.

Ankete predviđaju da bi Štrahe mogao da doživi neuspeh.

Stranka nekadašnjeg lidera FPO Hajnca Kristijana Štrahea mogla bi da završi ispod cenzusa, a predviđa se da će osvojiti oko 4 odsto glasova.

Na rezultate izbora važan uticaj mogao bi da ostvari i način glasanja – čak trećina građana Beča zatražila je da im glasački listići budu dostavljeni poštom, mladi da bi pojednostavili proces glasanja, a stariji ljudi kako bi izbegli mogućnost da se zaraze na biračkim mestima.