Kako je Gardijan pisao o skandalu sa hrvatskim kovanicama evra: “Slika je trebalo da predstavlja odu kuni, a nastao je metež”

0
EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Narodna banka Hrvatske otvorila je novi konkurs za dizajn kovanice od jednog evra koja će se u ovoj zemlji koristiti, nakon skandala o plagijatu koji je doveo do odbacivanja ranije usvojene ideje.

Hrvatska se sprema za prisvajanje evra kao svoje valute u 2023. godini i prethodne nedelje je objavila pobednike konkursa čiji bi se dizajn našao na kovanicama.

Velika prašina se podigla oko logoa kune koja stoji na grani, a koji je bio veoma slilčan fotografiji britanskog fotografa Ijana Liča. Upravo je Lič bio taj koji je autora optužio za plagiranje, prenosi Gardijan.

Slika je trebalo da predstavlja odu kuni – trenutnoj hrvatskoj valuti, koja je naziv dobila upravo prema životinji čije se krzno koristilo kao sredstvo plaćanja u srednjem veku.

Nakon meteža koji je izazvao, pobednik konkursa je povukao svoj dizajn u ponedeljak zbog “neprijatne atmosfere koja se stvorila u medijima i na društvenim mrežama”.

Nekoliko sati kasnije, Narodna banka Hrvatske je objavila kako će raspisati novi konkurs u narednim danima.

Lič je pozdravio autorovu odluku da odbaci svoj dizajn.

“Ne planiram da ikoga tužim, jer je pravedna odluka doneta i za mene se priča tu završava”, rekao je Lič.

Dizajn ostalih pobednika uključivao je kartu Hrvatske, lik Nikole Tesle, kao i glagoljicu.

Od 27 zemalja članica Evropske unije, trenutno 19 koristi evro kao svoju zvaničnu valutu.

Anketa iz 2021. godine pokazala je da je 61 odsto Hrvata bilo za promenu na evro, uprkos strahovima da bi to moglo da izazove inflaciju.