Kako je Era Milivojević usred rata 1999. na platou “igrao šah” sa Kasparovim

0

Nedavno preminuli srpski umetnik Slobodan Era Milivojević bio je, između ostalog, deo one čuvene neformalne grupe, šestorke, oko SKC-a u kojoj je bila i Marina Abramović.

Bili su tu i Raša Todosijević, Zoran Popović, Neša Paripović, Gergelj Urkom. Marina je jednom rekla za njih: „Ja sam se proslavila u svetu, ali oni su moj rang.“

Tako je, bar, za Nedeljnik nedavno, u velikom intervjuu ispričao profesor Jerko Ješa Denegri, autor značajnog broja izložbi koje su ostavile dubok trag na domaću istoriju umetnosti.

A ispričao nam je i anegdotu, kako je došlo do toga da Era “igra šah” sa Kasparovim.

“Tome sam i ja malo posredovao. To je bilo tokom bombardovanja 1999. Bio sam profesor na Filozofskom fakultetu koji u tom periodu bombardovanja nije radio. I jednog dana dođe Era kod mene i pita da li mogu da mu dozvolim da na platou ispred Filozofskog zalepi trake. Rekao sam mu da nemam ingerencije ali da mogu da pitam. Nikog nije bilo osim dežurnog koji je odmah rekao: „Neka lepi.“ To je bio genijalan rad. Era je pratio taj čuveni meč između kompjutera i Kasparova, odigran u šest partija. Imate fantastičan kompjuter i veliki ljudski um je odolevao pet partija remijem, svaki put sve teže jer je gubio na fizičkoj i umnoj snazi, ali je uspevao da se održi. Igrala se šesta partija i završena je krahom Kasparova, krahom ljudskog uma u dvadeset poteza. Era, vođen tom pričom i kao veliki poznavalac šaha, poteze tog meča preveo je u dijagrame sa lepljivim trakama. Bio je to genijalan rad i da je to izvedeno u svetu, bio bi to vrhunski događaj”, ispričao je profesor Denegri za Nedeljnik od 15. aprila.

Na kioscima je i specijalno praznićno izdanje Nedeljnika na 96 strana.