Kako je Džo Bajden objavio rat Crnoj Travi

Velika analiza "poreskih rajeva" u novom Nedeljniku

0

Da li će Crna Trava, jedna od 12 najnerazvijenijih opština u Srbiji, uskoro postati trn u oku SAD, OECD-a i G20 najrazvijenijih zemalja sveta?

Usvoji li se predlog o uvođenju globalnog minimalnog poreza na dobit kompanija, Crna Trava mogla bi da izgubi status srpskog – poreskog raja. A zahvaljujući najnižim porezima u ovoj opštini u poslednje vreme registrovano je 500 preduzeća, njihov broj stalno raste a budžet je sve puniji. Sve te firme u Crnoj Travi ne posluju u toj opštini nego samo imaju sedište koje im omogućava da plaćaju najnižu stopu poreza na dobit. Crna Trava ima u Srbiji isti status poreske oaze kao što u svetu imaju Irska, Luksemburg, Kipar, Holandija, Švajcarska, Singapur, Kajmanska Ostrva. Tim državama preti opasnost da uskoro ostanu bez statusa poreskog raja, a prvi nagoveštaj stigao je iz Londona gde su se ministri finansija SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske Kanade, Italije i Japana (G7) saglasili da se obavežu na princip minimalne stope korporativnog poreza od 15 odsto. Taj dogovor znači pritisak na druge zemlje da slede ovaj primer, što će se videti na narednom (julskom) sastanku Grupe 20 najrazvijenijih država sveta.

Otkako je u Americi vlast preuzeo novi predsednik Džo Bajden, ponovo se na globalnom nivou rasplamsala stara ideja OECD-a (Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj) iz 1998. godine da se stane ”na rep” poreskim rajevima (takozvanim offshore zonama).

Ceo tekst Miše Brkića objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 10. juna

Svim čitaocima poklanjamo drugu knjigu iz edicije “Velike ličnosti”, biografiju Nikole Tesle koju potpisuje Dejan Stojiljković, kao i novi broj Njujork tajmsa na srpskom jeziku

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs