Kako je država regrutovala Arkana, Gišku, Dugog i ostale “žestoke momke” i kakve to veze ima sa ratom, “škaljarcima” i “kavčanima” – Veliki dosije Nedeljnika

0
EPA PHOTO EPA FILES/-/ow/kr

Odluku o angažovanju kriminalaca za potrebe “državnih poslova” nakon hvatanja “Bugojanske grupe” doneo je državni vrh, i Nedeljnik je u prilici da rekonstruiše kako je do toga došlo.

Na prvoj sednici Komisije za DB, održanoj samo tri dana nakon prvih borbi na Raduši, dakle 30. juna 1972. u 11 časova u Kabinetu predsednika Saveznog izvršnog veća Džemala Bijedića, bilo je govora o ovome. Prvi koji je to spomenuo bio je general armije Nikola Ljubičić.

“Neozbiljno smo shvatili emigraciju, uspavali smo se. Ovde, za ovim stolom smo diskutovali, jer smo imali podataka i elemenata, ali neki drugovi koji ovde danas ne sede kazali su da nije zgodno da radimo ofanzivno, operativno vani, jer bi to moglo da škodi pozicijama naše zemlje i odnosu sa tim vladama…”, rekao je odmah na početku Ljubičić.

A zapravo tog dana je doneta Direktiva predsednika Republike u kojoj se kao razlog za njeno donošenje navodi da se protiv Jugoslavije vodi “specijalni rat” i da je zbog toga potrebno da se preduzmu i efikasnije i organizovanije i dugoročnije mere u svim strukturama društva.

Slučajno ili ne, tek te 1972. nakon ove direktive u inostranstvu su se našli svi oni kriminalci koji će u godinama koje slede poneti titulu “patriota” i “modernih Robina Hudova”, “žestokih momaka sa vrelog beogradskog asfalta” i sličnih nemaštovitih i pre svega netačnih etiketa. Tako se 1972, sudeći po sopstvenoj biografiji, u Evropi našao Željko Ražnatović Arkan, nakon što je baš te godine “odslužio kaznu zatvora” u Jugoslaviji. Iste godine se, čak i na istom mestu sa Titom prilikom njegove posete Nemačkoj, našao i Ljubomir Magaš zvani Ljuba Zemunac. U narednom periodu, u Evropu su otišli i Đorđe Božović Giška, Branislav Lainović Dugi i mnogi drugi.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 30. juna

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs