Kako je došlo do požara u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani? “Ruske trupe napale objekat, vatra je zahvatila prostor za obuku, vatrogascima bilo onemogućeno da pristupe terenu”

1
(Beta/AP Photo/Olexander Prokopenko, File)

Ukrajinske službe za hitne slučajeve potvrdile su da su uspele da ugase požar u nuklearnoj elektrani Zaporožja, što je veliko olakšanje za sve u toj oblasti, ali i dalje…

Da podsetimo, Ukrajina je u ranim jutarnjim satima u petak rekla da je tokom ruskog napada na nuklearnu elektranu došlo do požar u jednoj od zgrada u elektrani – petospratnom objektu koji služi za obuku, preneo je BBC.

Sama fabrika nije pogođena, ali se strahovalo da bi se vatra mogla proširiti ako se brzo ne obuzda. Ukrajinske hitne službe su prvobitno saopštile da im je onemogućeno da dođu na lice mesta.

Ali oko 05.20 po lokalnom vremenu, vatrogasci su konačno pristupili terenu i započeli gašenje vatre.

Požar je ugašen oko sat vremena kasnije, napisala je Služba za vanredne slučajeve Ukrajine.

Nakon požara u nuklearmoj elektrani Zaporožje, koji je oko 6 časova ujutru ugašen nakon nekoliko sati potencijalne opasnosti, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski se video-porukom obratio celoj Evropi. Naglasio je da, ukoliko bi došlo do eksplozije, ceo kontinent bi sačekala katastrofa “šest puta gora nego ona u Černobilju”. Ukratko, rekao je, počela bi evakuacija cele Evope.

“Evropo, moraš da se probudiš, najveća nuklearna elektrana u Evropi gori. U ovim trenucima ruski tenkovi grantiraju područje. To su tenkovi koji imaju infrancrvene kamere, dakle znaju gde pucaju. Pripremljeni su za to”, rekao je Zelenski.

Predsednik Ukrajine naglasio je da se obraća svim Evropljanima.

“Setite se koliko je Černobilj imao žrtava i koliko je patnje izazvao. Bila je to globalna katastrofa. A sada Rusija želi da se sve to ponovi, samo će biti šest puta gore”, zaključio je Zelenski.

Prethodno je predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden razgovarao sa Zelenskim kako bi dobio najnovije informacije o požaru u nuklearki Zaporožje u Ukrajini, saopštila je Bela kuća.

Bajden se pridružio Zelenskom u zahtevu da Rusija odmah prekine svoje vojne aktivnosti u toj oblasti i dozvoli vatrogascima i hitnim službama da pristupe mestu požara, navedeno je u saopštenju, a prenosi Rojters.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

1 KOMENTAR

  1. Sve je tacno napisano samo je izostavljena cinjenica da je u zgradi Centra za obuku bila ukrajinska diverzantska grupa, nju su i napali Rusi.
    Treba se zapitati sta su oni/diverzanti tamo radili. Njima u opis posla ne spada stacionarna odbrana necega nego diverzija. Pitam se na cemu bi mogli da izvrse diverziju u nuklearnoj centrali? Na parkingu? Kanalizaciji? Svlacionicama za zaposlene?

Comments are closed.