Kako je donji veš pomogao da Al Bagdadi bude eliminisan i kakva je uloga sirijskih Kurda u toj akciji: “Sve je moglo i ranije da se reši, ali je Tramp povukao vojsku i počela je ofanziva…”

0
Foto: Profimedia

Sirijski Kurdi kažu da su uspeli tvrde da su ubacili špijuna u unutrašnji krug Abu Bakr al-Bagdadija kako bi preko ukradenih gaća potvrdili njegov identitet DNK testom, piše Gardijan.

Oni tvrde da je njihov špijun pomogao američkim vojnicima da pronađu Al Bagdadijevo sirijsko sklonište.

Sirijske demokratske snage (SDF) tvrde da su igrale ključnu ulogu u pronalaženju Bagdadija a posebno zameraju Trampu zbog povlačenja američke vojske sa severoistoka Sirije, upravo zbog složene saradnje koju su imali na različitim projektima sa Sjedinjenim Američkim Državama.

“Od 15. maja sarađujemo sa CIA u praćenju Al Bagdadija i budno ga pratimo”, izjavio je Polat Can, visoki zvaničnik SDF-a na Tvitteru. „Jedan od naših izvora uspeo je da stigne do kuće u kojoj se krio Al Bagdadi. Al Bagdadi je vrlo često menjao mesta boravka. Upravo se trebao preseliti na novo mesto u Jerablusu, na granici sa Turskom. Naš sopstveni izvor, koji je uspeo da stigne do Al Bagdadija, doneo je Al Bagdadijevo donje rublje da izvrši DNK test…”

Tramp je istakao svoju i američku zaslugu za operaciju koja je dovela do Bagdadijeve smrti, ali prema verziji SDF-a, njegovo povlačenje američkih snaga dovelo je samo do odlaganja operacije.

„Pre više od mesec dana doneta je odluka o eliminaciji Al Bagdadija. Međutim, povlačenje SAD i turska invazija naveli su nas da zaustavimo naše specijalne operacije, uključujući potragu za Al Bagdadijem. Turska invazija prouzrokovala je odlaganje operacije ”, rekao je Can.

“Naš obaveštajni izvor bio je uključen u slanje koordinata, usmeravanje aerodroma, učestvovanje u operaciji i uspeh do poslednjeg trenutka.”