Kada je preminula Mirjana Marković, supruga bivšeg predsednika SFRJ Slobodana Miloševića, mediji su se u svojim tekstovima dotakli i njenog obrazovanja i posla univerzitetskog profesora.

Kao odgovor na ta pisanja, profesor Univerziteta u Mariboru Sergej Flere, napisao je pismo koje je preneo dnevni list Danas.

On pismo započinje pričom o jednom događaju iz perioda između 1975. i 1980. godine, kada je predavao na Univerzitetu u Nišu.

„Jednoga dana sačekao me je asistent sa fasciklom u ruci. Rekao mi je da je iz naše oblasti prijavljen doktorat na temu ‘Obrazovanje za socijalističko samoupravljanje’, a da ja nisam među trojicom profesora koje je odeljenje predložilo u komisiju za doktorat“, piše Flere.

On ističe da bi mu kao mladom profesoru bilo značajno da je predložen da bude deo te komisije, ali nije zahtevao tako nešto.

„Pregledao sam materijal kandidatkinje Mirjane Marković, video da nema stranih referenci, da o obrazovanju nema razrade, već da se sve svodi na ideološko razmatranje“, prisetio se Flere.

U tom prisećanju dotakao se i dana kada je bila organizovana odbrana tog rada – dva mercedesa, ekspeditivno izlaganje, kratko posluženje i brz povratak u Beograd.

A onda, kada je od Niša putovao ka Beogradu sa čovekom koga ne imenuje u pismu, a koji je bio mentor kod izrade doktorske disertacije Mirjane Marković, Flere je navodno saznao razloge zbog kojih nije bio deo komisije.

„Znam da to spada u vašu disciplinu, ali vas namerno nisam predlagao u komisiju. To vama ne treba, taj doktorat će jednog dana biti skandal“, napisao je Flere i dodao da mu je iskusniji kolega priznao da je takav doktorat dopustio „da bi oni njegovu ćerku zaposlili u nekoj banci u Beogradu“.

Flere svoje pismo za „Danas“ završava sledećim sećanjem:

„Moj saputnik iz autobusa je bio jako gnevan i upamtio sam reči koje su mi se urezale – Ne znam šta će njima doktorati. Oni i onako imaju svoje banke i centralne komitetet“.

Komentar(1)

  1. anap
    26. aprila 2019. 15:10

    Ovaj gospodin sada ispade jako hrabar da da svoj komentar kako Mirjana Marković poseduje doktorat na prevatru. Zašto se gospodin iz Slovenije nije javio ovih godina kada je Markovićeva bila živa ili još bolje kada je u jednom periodu vladala Srbijom. Nismo baš svi maloum gospodja u tom periodu ni ti je bila poznata niti je bila javna ličnost već samo profesor na fakultetu. Zato gospodine iz Slovenije to ti je ona stara poslovica,,psi laju vetar nosi,,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.