Kako je Crnjanski proveo Prvi svetski rat: Švejkovske avanture (budućeg) velikog pisca

0

Da je nekim slučajem, te 1915. godine, bio na Kolubari i Suvoboru ili kasnije u odbrani Beograda o kojoj je dva puta pisao, potresno, posle rata Crnjanski sasvim sigurno ne bi bio ovako ironičan, ni prema sebi, ni prema ratu. Ne bio bio zato što bi to bio njegov rat. Ovaj u kome je prvo obukao uniformu austrougarskog vojnika, a kasnije i oficira, nije bio njegov.

Taj fakt će ostaviti posledice na njegov život.

O tome, međutim, kasnije…

Sada se vraćamo u novembar 1915. godine, kada Crnjanskom uspeva da se iz Galicije prekomanduje u bolnicu u Beč. Tako se njegova putovanja po austrougarskoj pozadini nastavljaju: 1916. godine, zatičemo ga opet u bolnici u Salcburgu i banji Išl; u jesen iste godine, postaje telefonista u Direkciji državnih železnica, u Segedinu (30 kilometara severno od mesta gde pišem ove redove). Sledeće godine, eto ga na kursu za rezervne oficire u Ostrogonu; 1918. ponovo ga šalju na ratište, ovoga puta u San Vito gde ga dodeljuju obaveštajnom odeljenju sa zadatkom da ispituje zarobljenike; vrlo brzo se ispostavlja da je u pitanju greška (?) pa ga vraćaju ,,kao rekonvalescenta” u Opatiju (?!), da bi ga u septembru te godine, dok rat još uvek traje, vratili na fakultet (?!?). Čovek teško može da sakrije osmeh dok čita ove (uglavnom) švejkovske avanture Crnjanskog.

Uglavnom, kada krajem novembra 1918. godine Austrougarska prestane da postoji, budući veliki pisac srpske književnosti započinje svoj put iz jedne nestale države u drugu, tek nastalu. To je put iz Beča u Beograd.

***

Iz hit knjige pisca i autora bestselera “Omama” Slobodana Vladušića “Miloš Crnjanski: Prijatelj u prošlosti” koja se dobija na poklon uz Nedeljnik od četvrtka 8. jula

Kako se bliži deseti rođendan Nedeljnika, odlučili smo da čitaocima ovim povodom pružimo nezapamćeni poklon od deset knjiga, biografija najuticajnijih ličnosti naše istorije, originalno pisanih za ovu ediciju.

U ovoj poklon ediciji očekuju vas novi podaci i novi pogledi na ličnosti koje su, svaka na svoj način, stvarale narativ o Srbiji.

Tajni projekat koji je spreman godinu i po dana donosi i nova istraživanja i nepoznata svedočanstva.

U narednim brojevima očekuju vas ekskluzivne knjige o Zoranu Đinđiću, Dobrici Ćosiću…

U jubilarnom 500. broju Nedeljnika 12. avgusta očekuje vas i poklon knjiga o Nedeljniku.

Napravite svoju istorijsku kolekciju: Knjige o ličnostima novije srpske istorije koje su nas proslavile i odredile.