Nekadašnji ambasador SAD u Srbiji i Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bugarskoj Vilijam Montgomeri izjavio je da su SAD u hrvatskom gradu Cavtatu imale brod sa ekipom Centralne obaveštajne agencije (CIA) čiji je jedini posao bio da spasi tadašnjeg i aktuelnog predsednika Crne Gore Mila Đukanovića ako tadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević krene na njega.

Montgomeri je u intervjuu za Večernji list, kako prenose podgoričke Vijesti, rekao i da je bilo teško prikupiti sredstva za finansiranje Đukanovićeve vlade, pa su, kako kaže, počeli da dopuštaju krijumčarima duvana da operišu iz Crne Gore.

A šta Montgomeri misli o Đukanoviću kao političaru?

„Gledao je iz kog smera vetar duva i prilagođavao se tome. Ako pogledate njegov život videćete da je započeo kao lojalan komunista, potom bio lojalan Miloševiću, a u određenom trenutku shvatio je da Milošević neće pobediti, pa je promenio stranu, okrenuo pogled na Zapad tražeći podršku. U toj je ulozi bio tokom kampanje bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ). Ali onda kad je Milošević otišao, počeli smo posvećivati puno više vremena i pomoći Srbiji, dok je pre to išlo više Crnoj Gori. Uglavnom, mi smo tokom Miloševićevih godina, kad se Đukanović okrenuo i odmakao od Miloševića i kad je bilo vrlo teško obezbediti finansiranje za njegovu vladu, počeli da dozvoljavamo masovnim krijumčarima duvana da operišu iz Crne Gore. Mi kao Zapad. Okrenuli smo glavu i odlučili da ne vidimo to krijumčarenje. Među ostalima i Italija“, rekao je Montgomeri.

Tvrdi da su „svi sve znali, ali su to dopuštali“.

„Ali kad su ratovi završili i kad je Milošević pao, dogodilo se nešto kao u sceni iz ‘Kazablanke’. Italijani su rekli: pa tu se događa krijumčarenje, moramo to da istražimo. I tako su započeli veliku istragu koja je uključivala i Đukanovića. On vidi da Italijani idu na njega, da Britanci počinju da gledaju ozbiljnije na organizovani kriminal, i tako dalje. I tad se opet okreće, ovaj put prema Rusima. Šalje svog najbližeg savetnika za ambasadora u Rusiji s namerom da privuče Ruse da dođu i investiraju u Crnu Goru. I oni to čine. Ali posle on vidi još jedno otvaranje, odmiče se od Rusije i pridružuje se NATO“, ispričao je nekadašnji američki ambasador.

Govori o je i o svom prijateljstvu sa Ivom Pukanićem.

Na pitanje da li ima teoriju ko je naručio atentat na Pukanića, Montgomeri je odgovorio „Da, imam“.

Na pitanje da li je to duvanska mafija, kazao je: „Da, apsolutno.“ Upitan da otkrije neko ime, Montgomeri je kazao da je imao dovoljno ozbiljnih pretnji, koje su mu, kako je rekao, prenele srpske i američke obaveštajne službe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.