Kako je Boža Nikolić otkrio Breda Pita pa ga posle vodio na Marakanu: “Od 400 glumaca koji su bili na kastingu, izabrao sam njega”

0
Foto Screenshoot/Youtube/Profimedia

Srpski i jugoslovenski snimatelj, direktor fotografije i reditelj Božidar Nikolić koji je preminuo danas u 80. godini, osim po brojnim ostvarenjima, ostaće upamćen i po tome što je otkrio glumca Breda Pita, o čemu je više puta govorio.

Bred Pit jednu od prvih uloga u karijeri odigrao je baš u Žikinom u filmu “Tamna strana Sunca” (The Dark Side of the Sun).

Kada ga je pre više od tri decenije srpski reditelj Božidar Nikolić odabrao na kastingu u američkoj kompaniji, za njega niko nije znao.

Film je snimljen 1988, kao američka koprodukcija sa SFRJ i Kanadom, scenario su po priči Nikole Jovanovića napisali Endru Horton i Željko Mijanović, a u glumačkoj podeli su bili i Šeril Polak, Gaj Bojd, Milena Dravić, Sonja Savić, Stole Aranđelović i drugi.

“Ja sam otkrio Breda Pita. Bio sam u “Metro Goldvin Majeru”, i od četiri stotine glumaca koji su bili na kastingu za ovaj film, izabrao sam njega. Zbog izbijanja rata u tadašnjoj Jugoslaviji, “Tamna strana Sunca”, nažalost, ovde nikada nije prikazana, a američku premijeru je doživela tek 1997. Meni su, zapravo, Amerikanci ukrali taj film, jer sam ja njegov suvlasnik, a nikada mi nisu dali ni dinara. Ali danas mogu da kažem da u karijeri ne žalim gotovo ni za čim”, rekao je Nikolić u jednom intervjuu.

Gorica Popović je imala priliku i da glumi sa mladim Bredom Pitom, o čemu je pričala za Nedeljnik.

“Kada je postao zvezda, rekla sam režiseru filma, Boži Nikoliću: ‘Vidi ti ono dete!’ Jer kada smo snimali taj film, Bred Pit je bio kao pile”, rekla je Gorica Popović u intervjuu za Nedeljnik.

“On je već tada imao ulogu u seriji ‘Dalas’. Mi smo snimali film u Budvi i Breda su prepoznavale mlade nemačke turistkinje. Bio je vrlo profesionalan ali i divan dečko na snimanju. Nisam mogla da slutim da će postati takva zvezda. On je i kasnije dolazio u Beograd. Imao je neku devojku u Češkoj, pa je svraćao da obiđe Božu Nikolića koji ga je odveo na Marakanu na Zvezdinu utakmicu…”, rekla je Gorica Popović.