Kako je ABBA spasila 2021. godinu: Slava, povratak i poslednji put legendarne muzičke grupe

1
Jonathan NACKSTRAND / AFP / Profimedia

Prvo se pojavio veliki, svetleći bilbord, na kom je pisalo samo ABBA: Voyage, a onda je stvar postala ozbiljna kad je BBC radio pomerio svoj redovni program kako bi premijerno emitovao njihove dve nove pesme. Da, posle gotovo 40 godina ABBA se vratila, a širom sveta su svetleće reklame, najave uzbuđenih kritičara i fanova, učinile ovaj muzički događaj najiščekivanijim pop povratkom verovatno i u istoriji, zaključuje britanski Gardijan.

Sve je toliko suprotno njihovom poslednjem zajedničkom pojavljivanju 1982. godine. Tada su, umesto nedovršenog albuma koji su želeli da snime, promovisali kompilaciju najvećih hitova. Vidno nervozni, negirali su da je grupa pred raspadom. Bračni par se javno prepucavao i nije prošlo nekoliko nedelja, grupa se i zvanično raspala.

Tada se mislio da ABBA neće ostati ništa više od muzičkog gega u sećanju na “sedamdeseta u kojima je civilazacija definitivno izgubila ukus”.

To danas tvrde i članovi benda.

“Bili smo ubeđeni da je to to. Da je ABBA mrtva. Bilo je tako nekako nekul voleti našu grupu”.

Četrdeset godina kasnije, jasno je da pesimistički pristup nije bio ispravan. ABBA je živa, ponovo, sa deset novih pesama za koje su kreatori rekli da nisu u skladu sa bilo kojim trendom.

“Nismo želeli da slušamo top liste, nego da oslušnemo poslednje četiri decenije svojih života i napravimo muziku u kojoj ćemo uživati”.

“Lagom” je jedna od onih neprevodivih skandinavskih reči – ova je švedska – i označava smirenost ili umerenost. To je upravo ono što karakteriše njihov povratak. Takav su put odabrali u svom povratku na veliku scenu. Ne zbog toga što su sada iskusniji i stariji, već u sedamdesetih godina, već, kako kažu, jer su oduvek tako živeli.

“Možda je pomogao i taj život u Švedskoj, ali stvarno je teško setiti se nekog od događaja koji su nas uveli u fazu stresa”, objašnjavaju.

Za četiri decenije od raspada do novog albuma grupe ABBA mnogi tribute bendovi, mjuzikli sa njihovim pesmama kao podlogom, zlatni albumi, kompilacije koje su muzičke kuće besomučno prodavale, pokazale su da ABBA zapravo nema negativnu ocenu, u koju su verovali.

Nije, međutim, bilo ni reči o ponudi od milijardu evra da se vrate, rekli su novinarima Gardijana.

Uradili su to kada su osetili da to žele. Počeli su lagano, napravili dve pesme i da im se one nisu dopale, ne bi od toga bilo ništa, odustali bi, kao i mnogi pre njih. Ali dopalo im se. Poželeli su da opet zakuvaju, a kako su i posle toliko vremena i raskida ostali u dobrim odnosima, kreirana je nekakva pozitivna energija.

A kada “Voyage” postane deo svakodnevnog života, danas kada je “sve staro cool”, pa više ni slušanje grupe ABBA nije “nekul”, onda će svemu doći kraj.

Napravili su i dve pesme koje nisu ušle na ovaj povratnički i poslednji album, ali od njih nikad neće kreirati neki novi.

“Nismo te 1982. godine rekli da je to to. Nismo rekli da je kraj”, objašnjavaju i ističu da je sada za to ipak došlo vreme.

“Sada je to to.”

1 KOMENTAR

  1. Rasplakala sam se kada sam cula prvu novu pesmu a onda sam otplakala svaku sledecu, ali posle tolike tuge otkad je Covid paralisao planetu, po prvi put sam dobila neku energiju i nadu da ce ipak doci kraj i da ce planeta uskoro da se zagrli. Ne mogu da objasnim, ali nekako su mi ublazili duboku depresiju zbog bolesti i patnje u kojoj se ceo svet nalazi. A da ne govorim da su me vratili u bakino i dekino krilo i narucje kada sam bila toliko srecna i bezbrizna.

Comments are closed.