“Kako ja da smenim nekog koga je SPC predložila…”: Vladimir Đukanović o zahtevima opozicije

0
Medija centar Beograd

Funkcioner Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović gostovao je u emisiji Presing, na TV N1 i tom prilikom je govorio o zahtevima opozicije koji su izneti tokom okruglih stolova. On je te zahteve nazvao “gomilom fraza”.

“Četrdeset i dva zahteva stručnog tima su nešto o čemu ne treba da se razgovara, to je besmisleno, gomila fraza. O predlozima Crte, Transparentnosti i CeSida hoćemo da razgovaramo”, rekao je Đukanović.

On je precizirao i koje zahteve smatra besmislenim, ili makar “neizvodljiivim”.

“Da se smene članovi REM-a. Kako ja da smenim nekoga koga je SPC predložila? Ne možete da ih smenite, imate član 16 u kome se kaže neophodno je pribaviti mišljenje svih članova Saveta pa tek onda razrešenje. Da li mislite da će oni sami sebe da nagrde. Ne postoji zakonska mogućnost. Zelenović je tražio da mi njih političkim dogovorom smenimo i da se onda dogovorimo pola-pola. Ja sam ga pitao hoćete vi iz svog džepa da platite tužbe koje će sve dobiti. Ovo su alibi zahtevi da bi mogli da kažu idemo u bojkot”, objašnjava Đukanović.

Govorio je i o traženim smenama u Javnom servisu.

“Evo ja sam lično da se smeni ceo RTS, nađite mehanizam kako to da izvedemo, to je nemoguće na osnovu postojećeg zakona. Onda su oni kao jako ljuti i napuste zasedanje”.

Đukanović je naglasio da su predstavnici vlasti na okrugle stolove dolazili “u dobroj veri da postoji mogućnost za dogovor” i pozvao predstavnike opozicije da revidiraju zahteve i da se vrate za pregovarački sto.

Na pitanje kako on doprinosi smirivanju tenzija u političkom životu ako poslanici Mariniki Tepić napiše uvredljiv tvit, Đukanović je izjavio da je to napisao posle izbora u Lučanima i da nije znao za uvredljiv grafit.

“Bili su izbori u Lučanima, ja sam znao da to nju nešto nervira, aludirao sam da nećemo stati s pobedma na izborima. Ja ne znam šta je tu pretnja. Ako je ona to shvatila kao pretnju ja se duboko izvinjavam. A meni kad pišu pretnje, to je izgleda sve demokratski rečnik”.

Đukanović je poručio i da je stav koji je izneo o Novako Đokoviću, zapravo njegov stav o svakome ko navija za reprezentaciju koja svoje pobede slavi uz Tompsona. 

“Da, jesam Novaka za taj slučaj prozvao, ali on je legenda ovog društva. Ne kajem se za to što sam rekao o navijanju za Hrvatsku, ali javno povlačim to što sam rekao za Novaka”, istakao je Đukanović.