Kako izgleda internet bez jezičkih barijera

Piše Dejan Đukić, direktor Registra nacionalnog internet domena Srbije

0
Foto: Promo

Kada govorimo o dostupnosti interneta, najčešće pomislimo na dostupnost širokopojasne mreže i internet pristup generalno. Pored tehnoloških, postoje i druge barijere zbog kojih internet nije podjednako dostupnim svima, a takva je jezička barijera. Internet jeste umrežio svet, ali da bi povezanost bila kompletna potrebno je da internet u potpunosti omogući višejezičnu komunikaciju, jer nije svim korisnicima engleski jezik maternji.

Jedna od globalnih inicijativa da internet progovori lokalnim jezicima i prihvati lokalna pisma naziva se Univerzalna prihvatljivost (Universal Acceptance), a u taj proces su uključene svetske organizacije koje upravljaju internet infrastrukturom i najveći pružaoci servisa na internetu, bez kojih nije moguće rešiti ovo pitanje.

Količina sadržaja na internetu na različitim jezicima i pismima govori o potrebi korisnika da internet koriste na svom jeziku. Tehnički preduslovi su ispunjeni, pa korisnici nisu prinuđeni da koriste samo engleski alfabet za kreiranje sadržaja na svom jeziku. Donedavno nismo mogli sa sigurnošću da znamo da li će umesto imejla napisanog ćirilicom primaocu biti isporučeni neprepoznatljivi znakovi. Danas su retki takvi slučajevi, ali pitanje univerzalne prihvatljivosti i poštovanja svih internet standarda i dalje je otvoreno. Brojne platforme ne tretiraju adekvatno internacionalizovane nazive domena, kakvi su u okviru ćiriličkog .срб, imejl adrese kod ovih domena i dalje ne funkcionišu u potpunosti.

Globalni napori su nužni, ali i lokalna aktivnost za dostizanje višejezičnosti na internetu. Još 2012. godine Registar nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) je omogućio registraciju ćiriličkih naziva .срб domena, a od 2018. moguće je registrovati nazive .rs domena sa dijakritičkim znacima. No, pored omogućavanja korišćenja različitih pisama za registraciju naziva domena, RNIDS radi i na obogaćenju resursa za kreiranje sadržaja na internetu, pa 27. januara predstavlja drugo po redu pismo srpske ćirilice (Orto RNIDS) posebno kreirano za upotrebu na internetu, koje će biti dostupno za besplatno preuzimanje.