Kako izglda plan SAD za raspodelu 55 miliona vakcina širom sveta: BiH i Priština dobijaju deo doza

0
(Beta/AP Photo/Mahesh Kumar A.)

(Beta) – Bela kuća saopštila je plan za raspodelu 55 miliona vakcina protiv koronavirusa u inostranstvu, gde će većina doza biti upućena zemljama u Latinskoj Americi, Karibima, Aziji i Africi, a vakcine će dobiti i BiH i Priština, preneo je Glas Amerike.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena saopštila je u ponedeljak da će većina doza biti podeljena kroz međunarodni program distribucije vakcina Kovaks, čime će se ispuniti obećanje Bajdena da će podeliti 80 miliona doza vakcina proizvedenih u SAD sa zemljama širom sveta.

Bajden je nedavno izneo planove za slanje prvih 25 miliona doza vakcina. U ponedeljak, Bela kuća je predstavila plan za 55 preostalih miliona doza, uključujući 14 miliona za Latinsku Ameriku i Karibe, 16 miliona za Aziju i oko deset miliona za Afriku.

Dodatnih 14 miliona doza podeliće se na osnovu “regionalnih prioriteta”, a među “zemljama koje će ih dobiti su BiH i Priština, kao i Kolumbija, Haiti, Avganistan, Irak, Ukrajina, Južna Afrika, Zapadna obala i Gaza”.

SAD su već počele da dostavljaju vakcine Tajvanu, Meksiku, Kanadi i Južnoj Koreji.

“Imamo dovoljno zaliha da možemo da pošaljemo 80 miliona doza. Naš najveći izazov je logistika, činjenica da ne postoji priručnik kako se ovo radi, a postoje izazovi koji se odnose na dostavljanje doza svakoj zemlji”, izjavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.