U tri koraka: Kako elektronski saznati rezultat PCR testa

0
Foto: Profimedia

Danas počinje sa radom aplikacija koja će pomoći građanima da sami proveravaju rezultate testiranja na koronavirus. Kako funkcioniše i ko može da vidi rezultate?

Reč je o portalu koji će početi sa radom oko 15 časova, a direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihajlo Jovanović objasnio je kako će sistem funkcionisati.

Jovanović za RTS kaže da na portalu elektronske uprave na adresi euprava.gov.rs danas puštaju novu uslugu – to je usluga notifikacije da je nekome gotov PCR test.

“Vrlo jednostavno, u tri koraka, građani unošenjem svog JMBG broja, unošenjem imejl adrese na koju žele da dobiju notifikaciju ili opciono SMS-a, odnosno broja telefona, prijavljuju se za tu notifikaciju”, navodi Jovanović.

Onog trenutka kada bude gotov njihov PCR test dobiće imejl ili SMS poruku, dodao je Jovanović.

Naglasio je da je usluga besplatna, kao i da su podaci zaštićeni i u tim porukama nema podataka o građanima, niti te poruke nose informaciju da li je test pozitivan ili negativan, već će se u porukama sugerisati građanima da ako žele da vide rezultat svog testa odu na portal e-Zdravlje gde kada se uloguju mogu da vide svoje kompletne rezultete.

Ukazao je da je sam portal e-Uprave prilagođen mobilnim telefonima i da očekuju da će najveći broj građana pristupiti portalu upravo preko telefona.

Neke evropske zemlje su napravile mobilnu aplikaciju za praćenje koronavirusa, a Jovanović kaže da Srbija razmišlja o tome.

“Različiti timovi ministarstva i kancelarija rade na tome i siguran sam vrlo brzo ćemo izaći sa pravim predlogom koji je uslađen sa našom zakonskom regulativom”, zaključio je Jovanović.