Kako do najpovoljnijeg mobilnog interneta van Srbije

0

Iako povoljniji, roming ipak nije ukinut u regionu

Sve nas je obradovala vest da je 1. jula počela potpuna primena RLAH (Roam Like At Home) sporazuma. Cene roming usluga, odnosno telekomunikacione veze za korisnika na lokaciji izvan države u kojoj je registrovao telekomunikacijske usluge, postepeno su se smanjivale prethodnih godina u ekonomijama Zapadnog Balkana sve do potpune liberalizacije koja je počela 1. jula ove godine. To ne znači da je roming ukinut, nego da su se cene roming usluga izjednačile sa cenama u domaćem saobraćaju. Osim Srbije ove promene obuhvataju i Crnu Goru, Severnu Makedoniju, BiH, Albaniju, kao i AP Kosovo i Metohiju. Ukoliko imate paket sa neograničenim minutima i porukama, ista pravila će važiti i u navedenim ekonomijama regiona, a ukoliko plaćate minute i poruke, cena će biti ista kao i u nacionalnom saobraćaju.

Za korišćenje mobilnog interneta pravila su drugačija.

Naime, ukupna količina besplatnog interneta biće manja u odnosu na mesečnu potrošnju u okviru paketa koji koristite kod kuće. Razlog tome je prevencija potencijalnih zloupotreba, pa se obavezno informišite kod svog operatora koliko vam je megabajta u okviru paketa na raspolaganju od trenutka kada pređete granicu. To je veoma važno ukoliko putujete po regionu preko Hrvatske, jer ova država kao članica Evropske unije nije uključena u sporazum ekonomija Zapadnog Balkana, tako da prethodno opisani novi uslovi rominga za nju ne važe.

Takođe, treba imati na umu i da Grčka nije potpisnica RLAH sporazuma, ali će cena mobilnog interneta takođe iznositi 1RSD/1MB, uz mnogo jeftinije cene minuta i poruka, jer je Srbija sa ovom državom potpisala poseban sporazum na osnovu kojeg su smanjene cene roming usluga. Iako na prvi pogled izgleda veoma povoljno, za one koji često koriste internet mogu da budu interesantni roming dodaci koji su krojeni tako da cena megabajta bude i niža od jednog dinara.

Na primer,  A1 Srbija ima u ponudi Roming Net dodatak od 1GB interneta koji važi u 40 zemalja (uključujući i Grčku) po ceni od 799 dinara. Pored toga, postoje posebni multimedijalni roming dodaci za sve one koji često koriste popularne aplikacije Viber i Instagram.