Kako dezinfikovati stan u 3 laka koraka

1
Foto: Unsplash

Čistoća, sanitet i dezinfekcija. Tri ključne reči svakog savremenog domaćinstva. Čak iako do sad nisu bile – od 2020. godine su to nesumnjivo postale. Oduvek smo znali da su dobra higijena i čisto okruženje ključ dobrog zdravlja i jakog imuniteta, ali kao da smo tek sada njihovu važnost u potpunosti i osvestili.

U moru saveta o važnosti dezinfekcije ruku, nošenja maske i držanja propisane distance, čistoća okruženja ostala je u senci, a to na koji način je najpogodnije domaćinstvo održavati čistim i dezinfikovanim, za mnoge je i dalje nedoumica. 

Lupo Marshall važi za brend koji na efikasan i moderan način olakšava kućne poslove, a koji uvek ide uz korak sa vremenom u osmišljavanju praktičnih i efikasnih rešenja. Najefikasniji mali kućni aparati iz prodavnice Lupo Marshall mogu biti vrhunski saveznici za laku i brzu dezinfekciju stana, koja doprinosi izgledu životnog prostora, ali i zdravlju ljudi koji ga koriste.

Verovali ili ne, dezinfekcija najprljavjih delova stana, te i najveća zaštita od neželjenih mikroba, moguća je uz samo 3 laka koraka. Evo i koja.

#1 Temeljno čišćenje podova  – dezinfekcija poda je pola posla

Čak i golim okom uz dobro osvetljenje nekad možete videti čestice prašine kako lete vazduhom, polako padajući na pod. Možete da zamislite koliko tek ima onih koje ljudskom oku nisu vidljive? 

I ne samo čestica prljavštine, već i virusa, bakterija, grinja… Svih neželjenih mikroorganizama za koje je pod idealno mesto za širenje i opstanak. 

Sve dok ih ne iznenadite efikasnim čišćenjem i dezinfekcijom, naravno.

Usisivač sa HEPA filterom Double Cyclone predstavlja izvanredno rešenje za usisavanje ovih čestica sa poda, uz njihovo zadržavanje u svojoj unutrašnjosti. Naime, usisivač ima HEPA filtere, koji ne dozvoljavaju finim česticama da iz njega izađu izduvnim ventilom, već ostaju zarobljene u samom filteru. 

I to nije sve. 

Ovaj usisivač ima čak 4 stepena filtracije.

Ima posudu sa najlonskim filterom za krupnu prašinu, posudu sa HEPA filterom za najsitniju mirko prašinu i bakterije, spužvasti filter koji je savršena zaštita od hemijskih zagađenja i HEPA filter na izlazu iz motora, koji štiti od grafitne prašine. 

Kada je reč o jačini i usisnoj moći – dovoljno je reći da ovaj usisivač ne nosi slučajno naziv Cyclone – njegovu snagu korisnici zovu ciklonskom!

Temeljno usisajte pod i ne zaboravite na mesto ispod nameštaja i tepiha, naročito u kupatilu, koje je zbog vlage pogodno za razvoj mnogih neželjenih mikroba, kao i u spavaćoj sobi, u kojoj ste tokom spavanja najizloženiji udisanju čestica sa poda.

Podovi svih prostorija u stanu će nakon upotrebe moćnog usisivača biti besprekorno čisti, ali ne i dezinfikovani. 

Ne brinite, sad ne sledi priča o asepsolu, alkoholu ili agresivnim preparatima za čišćenje koji se inače koriste nakon usisavanja. Biće dovoljan kvalitetan Mop paročistač iz Lupo Marshall asortimana. Bez upotrebe ikakvih hemikalija, ovaj savremeni aparat za čišćenje dezinfikuje najrazličitije površine, pa i podove, uz upotrebu čiste vodene pare

Osim visoke efikasnosti, najbolje u vezi sa Mop-om je to što je pogodan za čišćenje najrazličitijih podova – pločica, parketa, laminata, te menja upotrebu bezbroj različitih sredstava koje ste do sada morali da kupujete i predstavlja sjajnu investiciju.

#2 Dezinfekcija kuhinje i kupatila – tradicionalno najprljavije prostorije u stanu

Kuhinja i kupatilo ne zavređuju slučajno lošu reputaciju kada je reč o čistoći i sanitetu. 

Zbog upotrebe tople vode u kupatilu i kuhinji, ovo su savršena mesta za stvaranje klica i plesni, ali i idealno okruženje za održavanje drugih vrsta neželjenih mikroba. Zbog toga se preporučuje se da se prostorije svakodnevno prskaju dezinfekcionim sredstvom (za kuhinju se preporučuje prirodni preparat), a da se jednom nedeljno temeljno čiste. 

Većina sredstava za čišćenje kuhinje i kupatila su zaista odlični dezinfikatori. 

Ipak, treba znati i to da su istraživanja pokazala da hemikalije iz nekih sredstava dovode do smanjenja kapaciteta pluća i veće učestalosti oboljevanja od astme, a da toksini iz njih nepogodno deluju i na druge aspekte zdravlja. 

Rešenje postoji i ono se krije u istom aparatu kojim ste dezinfikovali podove! 

Naime, Lupo Marshall Mop paročistač dolazi sa čak 12 nastavaka, od kojih su neke savršene za dezinfekciju kupatila! Na primer, tu su 3 četke za kamenac, zakrivljena mlaznica koja uspeva da dopre i do najnepristupačnijih mesta, pa i dodatak sa četkom kojim ćete lako očistiti kadu, dok nastavkom za pod možete očistiti i pločice sa zidova – Mop je štapni uređaj, što ga čini vrlo lakim za rukovanje.

Verovatno u kupatilu imate i ogledala? 

Obradovaće vas informacija da Mop ima poseban nastavak za čišćenje prozora, koji se može koristiti i za ogledala, te tako i staklene površine ostavlja sterilinim i besprekorno čistim.

Foto: Lupo Marshall

#3 Dezinfekcija “sitnica” na koje niste mislili

Brave, kvake, daljinski upravljač, tastatura… 

Koliko puta dnevno ih pipate? A kada ste ih poslednji put očistili? 

Dezinfekcija ovih predmeta trebalo bi da se obavlja što češće, jer su vrlo pogodne za zadržavanje bakterija i virusa. Na primer, ukoliko dezinfikujete ruke, a onda uzmete daljinski koji prethodno niste očistili, većina bakterija koje ste imali na šakama dok ste bili u kontaktu sa daljinskim će se vratiti na vaše ruke.

Isto je i sa kvakama u stanu, koje se vrlo retko čiste, a veoma često se pipaju radi otvaranja i zatvaranja vrata.

Ne treba zaboraviti ni lične stvari kao što su: mobilni telefon, ključevi, pa i neseser, a od odevnih komada naročito obuća. 

Mobilni telefoni su prave riznice mikroorganizama i na njih treba obratiti naročitu pažnju, a savetuje se da se vlažnim maramicama sa dezinfekcionim dejstvom čiste i po nekoliko puta dnevno, a jednom dnevno i sa alkoholom ili asepsolom. 

Naravno, uz lošu ličnu higijenu i nedovoljno često pranje ruku, dezinfekcija ličnih stvari neće biti delotvorna, kao ni celokupnog životnog prostora. Često pranje ruku, i to na pravilan način, trebalo bi da traje minimum 30 sekundi, a značajno će unaprediti i čistoću celog okruženja.

Foto: Lupo Marshall

Šta ostaje?

Sitnice poput površina nameštaja, unutrašnjosti plakara i komoda, kao i tepiha za koje preporučujemo profesionalno čišćenje na svakih nekoliko meseci, a u međuvremenu redovno čišćenje deterdžentom i drugim sredstvima u propisanoj dozi.

Kada sumiramo priču o čistom i dezinfikovanom stanu, sasvim je jasno da nije teško održavati ga besprekornim, a da nam kućni aparati mogu biti od velike pomoći. Čistoća doma, inače, ima više različitih pozitivnih uticaja na zdravlje ljudi. Od respiratornog zdravlja, preko prevencije bakterijskih i virusnih infekcija, pa sve do pozitivnog uticaja na mentalno zdravlje. 

Uz to – čist stan je i lep stan. Dozvolite efikasnim uređajima da vam olakšaju posao i sanitetom doma doprinesite svom i zdravlju svojih ukućana. Poručite ih već danas uz brzu i sigurnu online kupovinu u Lupo Marshall internet prodavnici!

1 KOMENTAR

Comments are closed.