Kako decu da zaštite od koronavirusa i da li mogu da vas zaraze?

0
Foto: Profimedia

Dok se škole zatvaraju širom sveta, porodice provode više vremena zajedno. Tri stručnjaka su govorila za Gardijan o tome kako deca i svi ostali mogu da se zaštite.

Šta znamo o riziku Covid-19 za decu?

Dr Akiko Ivasaki: Deca su definitivno izložena i zaražena ovim virusom … Ona moraju biti hospitalizovana, a neka od njih moraju biti intubirana. Dakle, nije da su deca potpuno otporna, ali je smrtnost mnogo niža nego u drugim starosnim grupama. [Beleška urednika: Izveštaj je utvrdio da je od preko 2.000 potvrđenih i sumnjivih slučajeva među decom u Kini, gotovo 6% ozbiljno obolelo, a jedan 14-godišnji dečak je preminuo.]

Moramo li da brinemo da će deca Covid-19 preneti drugima?

Dr Džon Karl: Verovatnoća je veća jer mala deca imaju veću potrebu da imaju direktan kontakt da bi kontrolisali gde se nalaze. Dakle, socijalno distanciranje postaje malo teže.

Da li je moguće da se zarazite promenom pelena?

Dr Gregori Poland: Kod odraslih, 3-5% obolelih izlučuje virus iz stolice. Nemam podataka, ali nema razloga da mislimo da se to neće dogoditi ni kod dece. Tako da bih sa oprezom rukovao pelenama kao da su one [kontaminirane]. Bacite ih u plastičnu kesicu i operite ruke. Stariju decu, osim higijene ruku i respiratornih organa, podučavate o navikama u kupatilu. Jedna stvar o kojoj ljudi ne znaju je da kada ispiraju toalet sa otvorenim poklopcem, prskaju virusom po svakoj površini u kupatilu.

Da li bi trebalo da držimo decu dalje od baka i deda? Šta ako su baka i deda primarni negovatelji?

Karl: Ako pokazuju simptome, da. Problem je, naravno, ako imaju mnogo blaže simptome od standardne odrasle osobe, manje je očigledno da bi i sami mogli biti zaraženi.

Ivasaki: Zato se mere javnog zdravlja za zatvaranje škola i vrtića moraju odmah realizovati. Na taj način, deca neće biti izložena virusu tako da mogu živeti zajedno i mogu o njima brinuti bake i deke, bez rizika da donesu virus kući. Što se ranije ovo primeni, to će manje biti izloženi bake i deke.

Da li je sigurno ići u parkove?

Karl: Apsolutno je korisno i za mentalno zdravlje roditelja i za dete, u ograničenim količinama, da izlaze napolju. Izlazite u šetnju, šetajte psa, ali parkove sa spravama sa penjanje i veranje, igrališta i teretane su upitni. To je vreme kada ćete morati da izuzetno dobro perete ruke, a nisam siguran kako to efikasno radite.

Šta je sa zajedničkom igrom? Šta ako vas prijatelj ili komšija pita da čuvate dete?

Ivasaki: Susreti radi zajedničke igre su sada loša ideja. I naravno, u bilo kojem drugom trenutku, bilo bi veoma lepo gest gledati decu prijatelja ili komšije, ali trenutno ne dozvoljavam svojoj deci da se igraju sa decom prijatelja ili komšija.

Kako se možete izolovati od svoje dece ako je neko od vas bio izložen virsus?

Karl: Ako postoji još jedan roditelj u domaćinstvu koji može preuzeti teret, onda ta osoba postaje primarni negovatelj, bar na neko vreme. Ali, perite ruke, pokušajte da ne kašljete ako kuvate – radićete stvari koje treba da radite tokom dana, ali izolujte se što je više moguće. Izolujte se u svojoj spavaćoj sobi.

Verovatno je najveće pitanje, zbog čega će se [Američka] akademija za pedijatriju verovatno namrstiti, zajedničko spavanje. To je verovatno veliki faktor rizika. Mnogo je lakše kada su deca starija. Imam dvadesetogodišnjaka koji se s koledža vratio kući pre četiri ili pet dana sa virusnom respiratornom infekcijom i niskom temperaturom. Dosta strogo insistiramo na tome da on u svojoj sobi bude što više izolovan. Proveravam zdravlje na poslu, redovno pratim temperaturu, tako da mogu da održim aktivnost i viđam pacijente. Trenutno nemam nikakvih simptoma i želim da zaštitim svoje pacijente.

Poland: Jedna stvar koja je zaista, zaista važna je da naučite ljude kako da peru ruke. Svi misle kako to znaju. Nikada, nikada, a za slučaj da nisam dovoljno jasan – nikada, nisam video da laici znaju kako bi trebalo de operu ruke.

Eksperti:

Dr Džon Karl, pedijatar pulmolog na Kllinici Klivlend

Dr Akiko Ivasaki, profesor imunologije na Jejlu

Dr Gregori Poland, stručnjak za vakcine i internista na Mejo klinici