Kako da smanjite račun za struju 10 do 15 odsto? Veoma je lako…

  0

  Prema podacima Elektroprivrede Srbije, u našoj zemlji se potroši dva i po puta više struje od svetskog proseka po jedinici društvenog proizvoda. Kako bi sačuvali svoje prirodne resurse za buduće generacije, neophodno je da smanjimo električnu potrošnju. Rešenje za to krije se u modelu ponašanja koji je energetski efikasan i koji nam omogućava da u isto vreme uštedimo novac i vodimo računa o zaštiti životne sredine. Da biste znatno smanjili svoje mesečne račune, čak i od 10 do 15 odsto, potrebno je da prilikom kupovine novog električnog uređaja obratite pažnju samo na jednu stvar. To su nalepnice koje označavaju energetsku efikasnost. Otkrivamo vam šta tačno one znače i kako da ih najbolje tumačite.

  Šta su energetske nalepnice?

  U cilju postizanja potpune transparentnosti i što boljeg označavanja uređaja, Evropska unija je u martu prošle godine izmenila regulativu o klasifikaciji i označavanju energetskih klasa uređaja i uvela nove energetske nalepnice.

  One predstavljaju najbitniji izvor informacija za potrošače. Sadrže podatke o količini električne energije ili vode koja je neophodna za rad, o nivou buke koja se proizvodi, kao i zapremini ili kapacitetu, u zavisnosti od vrste uređaja. Takođe, one opravdavaju cenu modela, objašnjavajući zašto su neki proizvodi skuplji u odnosu na druge koji su naizgled slični, ali su u nižoj energetskoj klasi i troše više energije.

  Kako tumačiti energetske nalepnice?

  Da biste najbolje shvatili kako tačno one funkcionišu, objasnićemo vam njihovu primenu na aparatima koji se najviše koriste u domaćinstvima, poput frižidera, šporeta ili mašine za pranje veša.

  Ovim nalepnicama određuje se položaj aparata na lestvici od A do G, u skladu sa tim koliko energije im je potrebno za rad. Pored toga, potrošačima se pomaže da odaberu proizvode koji manje troše i na taj način uštede novac, ali se i proizvođači podstiču da prave proizvode koji su energetski prihvatljiviji.

  Od 1. marta prošle godine, u sistemu označavanja razreda energetske efikasnosti upotrebljavaju se samo energetski razredi od A do G, koji zamenjuju ranije oznake od A+++ do D. Aparati klase A (zeleno) troše najmanje energije i oni su najefikasniji, dok uređaji iz klase G (crveno) troše najviše.To znači, na primer, da uređaj koji je do sada imao oznaku A++ prelazi u razred D.  Važno je napomenuti da je potrošnja aparata ostala nepromenjena, ali je zbog novog načina merenja i označavanja moguće primetiti manje razlike u prikazu potrošnje, kao i promena energetskog razreda u skladu sa novim sistemom označavanja.

  Odličan primer energetski efikasnih uređaja su  Gorenje mašine za veš sa Inverter PowerDrive motorom, a posebno se ističu modeli WNEI94ADS, WNEI84AS i WNEI74AS koji se nalaze u A klasi. Oni imaju izuzetno tih i efikasan motor, koji je dizajniran da omogući dugovečnost vaše mašine, dok istovremeno štedi električnu energiju sa svakim pranjem. Takođe, imaju i niz drugih inovativnih programa koji se brinu da vaša odeća bude uvek besprekorno čista, sveža i mekana.

  Pored samog izgleda nalepnice i novog sistema označavanja, vidljive su i promene u vidu postojanja QR koda koji vodi na EPREL bazu podataka, gde se dodatno možete informisati o učinkovitosti vašeg uređaja. Uz to, potrošnja je prikazana tako da bude uočljivija i pozicionirana je na sredini nalepnice. Izmenjeni su i piktogrami, pa se buka osim u decibelima izražava i u različitim nivoima.

  Ukoliko zaista obratitie pažnju na energetske nalepnice na uređajima koje kupujete, umnogome ćete doprineti smanjenju troškova, ali i očuvanju naše planete i na taj način savesno ćete koristiti svoje aparate.

  POSTAVI KOMENTAR

  Unesite komentar
  Unesite ime