(VIDEO) Kako da prepoznate moguće simptome Covid-19 i razlikujete ih od prehlade ili gripa

0
Foto: Profimedia

Kako prepoznati simptome novog koronavirusa, Covid-19? To je ono što najviše zbunjuje ljude i razlog zbog čega masovno zovu epidemiologe. Ne mora da znači da je ono što osoba oseća simptom koronavirusa, ali jeste važno da sledi smernice koje su objavljene na Institutu za javno zdravlje Srbije, kao i mere samoizolacije. Na društvenim mrežama se pojavio video iz dva dela koji objašnjava koji su mogući simptomi Covid-19, sa objašnjenjem da je reč o smernicama iz Ministarstva zdravlja Singapura.

Međutim, redakcija Nedeljnika vas upozorava da je ovo samo okvirno, da ne mora kod svake osobe da se pojave isti simptomi ili isti tok bolesti (na primer, neko ne mora da ima dijareju ili se ona prva javlja), i da se obavezno javite na telefone dežurnih epidemiologa ukoliko osećate groznicu, imate kašalj ili temperaturu, ili ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom, kao i ako ste boravili u inostranstvu u prethodnih 14 odnosno 28 dana.

Od 1. do 3. dana

Simptomi će biti slični običnoj prehladi ili gripu.

Oboleli će osećati groznicu. Imaće blag bol u grlu ili ga uopšte neće imati. Oni sa slabijim imunitetom mogu da imaju dijareju ili mučninu. Ali će i dalje moći normalno da jedu i piju.

4. dan

Pojačava se intenzitet bola u grlu. Glas postaje promukao. Temperatura tela je generalno i dalje normalna, oko 36,6. Oboleli već teže jede i pije. Drugi simptomi mogu da budu glavobolja srednje jačine i blaža dijareja.

5. dan

Od petog dana postaje malo ozbiljnije. Bol u grlu je jak. Oboleli oseća bol kada pije ili jede. Promuklost se pojačava. Oseća bol u telu, prilikom pokreta bilo kojeg dela tela ili kretanja. Osećaj slabosti u celom telu, s bolovima u zglobovima.

6. dan

Groznica je i dalje prisutna, blaga, a temperatura tela oko 37 stepeni. Prisutni su suvi kašalj i bolno grlo. Grlo boli pri jedenju i gutanju, čak i pri govoru. Osoba oseća iscrpljenost i jaku mučninu. Povremeno se javlja poteškoća pri disanju. Bolovi sa zglobova prelaze čak i na manje, na same prste. Dijareja i povraćanje postaju jači.

7. dan

Pojačava se groznica i temperatura tela ide na 38 stepeni. Kašalj je intenzivan i čest, sa sekretom. Pogoršavaju se bolovi u telu, glavobolja, dijareja i povraćanje.

8. dan

Disanje je teško sa svakim dahom. Pluća postaju bolna ili “teška”. Kašljanje, glavobolja i bolovi u zglobovima su još teži. Temperatura skače preko 38 stepeni.

9. dan

Svi simptomi su prisutni, samo se pogoršavaju.

Ovu listu simptoma objavilo je Ministarstvo zdravlja Singapura. Ako osećate bilo koji od ovih simptoma, obavezno se javite lekaru, koji će proceniti da li treba da budete testirani.

Vrlo zabrinjavajući znaci prisustva Covid-19 su:

Otežano disanje, bolovi u grudima, pomodrela (plavkasta) usta ili lice. Ovi simptomi ne moraju da budu svi prisutni. Čak i ako imate na primer, tri simptoma – groznicu, temperaturu i kratak dah, obavezno se obratite epidemiolozima.