Nagovoriti decu da nose zaštitne maske za lice može biti izazov za roditelje u 2020. godini.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC)  preporučuju da sva deca starija od dve godine nose maske za lice kako bi se smanjilo širenje koronavirusa.

Lekari, psiholozi i roditelji otkrili su neke od najboljih strategija kako da mališane nagovorite da nose maske.

Svako dete je drugačije, što znači da roditelji treba da odvoje vreme da razmisle o tome kako njihovo dete može da se nosi s novom obavezom nošenja maski za lice, piše CNN, prenosi N1.

„Roditelji bi sebi trebali da postave niz pitanja pre nego što pokušaju da smisle strategiju kako da nagovore decu da nose maske. Trebalo bi da se zapitaju: Šta je važno za moje dete? Kako da moje dete razume informacije? Do koje mere će maska moje dete učiniti anksioznim“, rekla je dr Dženifer Šola, pedijatar.

Mala deca se mogu uplašiti kada vide ostale ljude sa maskama, jer nemaju sposobnost prepoznavanja lica.

Roditelji i staratelji ne mogu jednostavno da očekuju ​​da mališani shvate zašto treba da nose maske za lice, mame i tate moraju to da im objasne rečima i pojmovima koje deca mogu da razumeju.

„Deci predškolskog uzrasta virus možete objasniti kao negativnu pojavu i da ljudi moraju da učine sve da bi zaštitili pluća i telo od njega. Roditelji  bi trebalo deci da objasne da nošenje maski za lice nije samo zbog njih već i zbog drugih“, preporučila je Liza Suarez, docent kliničke psihijatrije na Univerzitetu u Ilinoju.

Korisno je reći stvari poput: „Maske za lice smanjuju šansu da zarazimo druge“ i „Ako svi nosimo maske, zaštitićemo se međusobno“, rekla je Suarez.

Maki Katsuki, majka troje djece, složila se sa ovim savetom.“Svi su naučeni da nose masku kada su bolesni, ključno je da deci objasnite da ne želite da virus prenose drugima“, rekla je.

Drugi način da decu nagovorite da nose maske jeste da im dozvolite da sami odaberu masku za sebe. Deca vole maske u bojama, sa cvjetnim uzorkom, s dinosaurusima, tufnama i tako dalje.

Osim toga možete ih i naučiti kako da sami naprave masku za sebe.

„Morate istrajati u svojim ciljevima i nošenje maski pretvorite u igru“, preporučuje dečiji psiholog Gejl Robertson. Možete da napravite maske i za omiljene lutke vaše dece kako bi one postale deo njihovog okruženja.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Komentar(1)

  1. Bobby
    28. jula 2020. 21:13

    Сулудо !

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.