„Beograd-Holivud“ je program koji istražuje manje poznate umetničke veze između Srbije i Sjedinjenih Država. Ovaj ciklus projekcija i predavanja posvećen je jubileju 100 godina diplomatskih odnosa između dve zemlje.

Strukturiran je kao multidisciplinarni program sa naglaskom na glumce i reditelje, s posebnim osvrtom na klasičnu eru holivudskog filma. U filmovima koji će biti prikazani se pojavljuju glavne kreativne ličnosti, koje imaju direktne porodične ili etničke veze sa Srbijom, kao i teme koje prizivaju Srbiju kao naciju i kao narod.

Program uključuje izložbu o radu Slobodana Šijana, koja istražuje susrete s Amerikom i američkom kulturom, iz perspektive umetnika koji je živeo i radio u Srbiji i Sjedinjenim Državama.

Takođe će se održati serija predavanja Miše Nedeljkovića sa Univerziteta u Oklahomi i Sonje Božić iz New school, New York.

Raspored dešavanja tokom programa „Beograd-Holivud“:

8. april: projekcija kratkih filmova Slavka Vorkapića (od 19h)

9. april: film „Džungla na asfaltu“ (19h), kom prethodi predavanje o američkom drumskom filmu.

Autoputevi i prašnjavi drumovi, odrazi u retrovizoru, odmetnički parovi, bekstvo ka Meksiku… Predavanje ima za cilj da ukratko predstavi razvoj američkog drumskog filma – od odlaska na besciljni put kao simbola kontrakulturne pobune 1960-ih, preko egzistencijalizma i nihilizma na drumovima 1970-ih, do postmodernog i multikulturalnog drumskog filma današnjice. Da li je drumski film kvintesencijalni američki žanr?

10. april: „Ispovedam se“ (18h), Hičkokovo ostvarenje iz 1953. godine
„Vrtoglavica“ (20h), od istog reditelja

U kanadskom gradu Kvebeku crkvenjak Keler, izbeglica iz Nemačke, preodeven u sveštenika, pokušava otetii advokata Vileta koji ga otkriva. Keler ga ubija, a potom se u svojoj crkvi u susedstvu ispovedi ocu Loganu.

12. april: „Lak za kosu“ (19h)
„Ružičasti flamingosi“ (21h)

Film Lak za kosu, čija je radnja smeštena u Votersov voljeni rodni Baltimor za vreme ludila plesnih TV emisija šezdesetih, predstavlja nam o bucmastu srednjoškolku.

Trejsi Turnblad koja od autsajderke postaje poznata trendseterka…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.