“Kako da budem pesimista? Zašto si onda trener – pecaljka, na reku, pa onda pecaj ribu”: Dragan Stojković Piksi o borbi s Portugalcima za prvo mesto u grupi

0
STR / AFP / Profimedia

Dragan Stojković Piksi je uspešno započeo selektorsku karijeru. Dve pobede i remi – protiv aktuelnog šampiona Evrope – predstavljaju odličan start u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Kataru.

Ipak, posebno je uočljivo da među reprezenativcima vlada drugačija atmosfera. “Orlovi” pod vođstvom Stojkovića igraju srčanije i ofanzivnije. Vidi se borba i želja za pobedom. Naravno, vide se i greške – skup individualnih propusta – koje će vremenom, a prikazano obećava, biti smanjene na minimum.

Stojković se nije nametnuo floskulama, već harizmom i karakterom, a u intervju za Sportski žurnal govorio je upravo u saradnji sa reprezentativcima i atmosferi među “Orlovima”.

“Nisam diktator, niti ću ikad biti, čak ni u fudbalskom smislu. Ima toga, postoje treneri koji su baš diktatori, maltretiranjem dolaze do nečega. Igrači trpe, ćute… Nisam takav tip, prihvatljiv sam za saradnju. Sa mnom ne može da radi samo neko ko je lud, ko nije normalan. Svaki normalan čovek će sa mnom naći zajednički jezik bez problema. Pogotovo sad kad smo na zajedničkom putu i kad trenerskim znanjem, iskustvom i vizijom mogu da objasnim momcima šta je dobro, šta nije”, rekao je Stojković.

Selektor ističe da je za saradnju vrlo pristupačan, mada dodaje da hijerarhija mora da se poštuje.

“Da li je moja poslednja? Možemo da kažemo da jeste. Ne bi valjalo da igrač odlučuje i da preko moje reči poklopi to. Nije lepo. Moraš da pokažeš autoritet, a on se stiče pre svega znanjem, rečima koje imaju značenje.

Možda najupečatljiviji utisak za skoro mesec i po dana na mestu selektora reprezentacije Srbije jeste Stojkovićeva sigurnost u ono što govori i radi.

“Zato što smatram da ćemo se sa Portugalijom boriti za prvo mesto, verujem da do njega možemo da stignemo. Takav sam. Začudim se kad mi neko kaže: Pazi, previše si optimista. Gledam i pitam se šta bi trebalo da radim kao trener. Da budem pesimista? Da kažem: ‘Ljudi, ako izgubimo sa 0:2 nemojte da zamerite, jer oni su mnogo jaki!?’ Čoveče Božji, to ne mogu da razumem! Ne razumem tu retoriku. Gubitničku. Kakve veze ima. Francuska u Parizu, Portugalija u Lisabonu, šta – nepobedivi su”, rekao je Stojković.

“Ne želim da kalkulišem ili prognoziram, kad kažu imamo sedam bodova, ne zanimaju me bodovi, već prezentacija naše ekipe, borbenost, da li igrači rade ono što sam im rekao. Da li mogu da sprovedu stil fudbala kakav tražim. Povoljan rezultat će doći kao plod dobre igre, poraz kao epilog loše. Optimizam ne može niko da nam oduzme. Kako da kažem momcima: ‘Idemo danas, pa šta bude’. Kako? Zašto si onda trener? Pecaljka, na reku, pa onda pecaš ribu. I niko te ne dira, niti te ko pita šta. Da, optimista sam i ne vidim nikakav problem. Smatram da ćemo sa Portugalijom igrati za prvo mesto”, dodao je Stojković.

Objasnio je i zašto je Stefan Mitrović zamenik kapitena reprezentacije, iako je u prethodnom ciklusu taj status pripadao Aleksandru Mitroviću.

“Pojma nemam, tako mi došlo u glavi. Rekao sam Tadiću: „Bićeš kapiten, nosiš broj deset, daću ti odgovornost!” A drugi kapiten je Stefan Mitrović. Zbog godina. Tu se priča završila posle deset sekundi. Daleko od toga da Aleksandar ne može da nosi traku, taman posla”, zaključio je Piksi.

Sjajan je bio Dragan Stojković kao fudbaler. Unikatan. Odgovorio je ukratko da li neko u reprezentaciji ima šut kao on.

“Ne vidim takvog”.

Pregled igre?

“Teško”.

Tehniku?

“Imamo Tadića koji je dobar tehničar, Lukić je dobar tehničar. Đuričić, Sergej s obzirom na nezgrapnost koju ima u visini. Moja tehnika je bila nešto drugačija”, rekao je Stojković.

“Desetka” posle Tadića?

“Za sada nisam to video, ali ima vremena”, zaključio je Stojković.