Kako će poslovati ruska Sberbanka u Republici Srpskoj? “Imaće novo ime i biće u vlasnišvu vlade RS”

0
(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO)

(Beta) – “Sberbanka” Banjaluka će ubuduće poslovati  kao banka pod novim imenom u vlasništvu vlade Republike Srpske, a depoziti građana su sigurni.

Premijer RS Radovan Višković rekao je da “Sberbanka” među najboljim bankama u Republici Srpskoj i da će nastaviti rad, ali pod drugim imenom.

“Ime će biti dogovoreno u naredna 24 časa. Depoziti banke su veći od 800 miliona KM, a samo građana iznose oko pola milijarde KM. Pozivam sve da ne podižu novac, sve je sigurno i banka će u naredna dva dana raditi pod novim imenom”, naglasio je Višković.

Ovo je saopšteno posle sastanka u vladi Republike Srpske sa predstavicima uprave Sberbanke, nakon što su EU i SAD uveli sankcije ruskim bankama koje posluju u Evropi.

Predsednik uprave “Sberbanke” Aleksandar Kesić izjavio je da banka posluje dobro i da je “svaka marka građana RS i klijenata banke sigurna”.

Vršilac dužnosti zamenika direktora Agencije za bankarstvo RS Srđan Šuput izjavio je da je vlasnica “Sberbanke” u Banjaluci “Sberbanka” u Beču, navodeći da su SAD i EU banci uveli sankcije, zbog čega su Centralna banka BiH, vlada RS i Agencija za bankarstvo RS odlučile da Agencija preuzme akcije banke dok se ne završi procedura prenosa vlasništva na vladu RS.

Najavljeno je da će vlada RS uložiti 15 miliona maraka (oko 7,5 miliona evra) osnivačkog kapitala.

Ministarka finansija RS Zora Vidović rekla je da su institucije RS odmah reagovale kako bi se brzo i efikasno sačuvana štednja klijenata banke, a finansijski sistem RS je i dalje likvidan.

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik kazao je da je cilj izbeći likvidaciju jedne od najuspešnijih banaka, koja zapošljava oko 400 radnika u Republici Srpskoj.